Nagyvilág

A csehek szerint a schengeni határt védő országok kudarcot vallottak

Hiába a határőrizet újbóli visszaállítása, amíg nem működik a külső schengeni határ védelme - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. Főleg a görögöket vette elő, de a migránsokat hitegető Angela Merkel fejére is ráolvasott a helyettese.

Amíg nincsenek biztosítva az Európai Unió külső határai, a migráció problémáját nem oldják meg a határőrizet ideiglenes visszaállítására meghozott intézkedések – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn Brnóban. Sobotka szerint a belügyminiszterek hétfő délután kezdődő brüsszeli tanácskozásán Csehország támogatni fogja az európai határok őrizetének megszigorítását – írja az MTI.

“Európa közepén jelenleg arra a problémára reagálnak, hogy nem működik a külső schengeni határ, illetve arra, hogy az Európai Unió eddig megtűrte, hogy a külső schengeni határon fekvő országok nem voltak képesek megfelelni vállalt kötelezettségeiknek” – mondta Sobotka. Konkrétan Görögországot említette, ami jelenleg képtelen biztosítani határai őrzését.

A cseh belügyminiszter és a külügyminiszter Brüsszelben védelmezni fogja az eddigi cseh álláspontot, beleértve a menekültek kötelező befogadási kvótáinak elutasítását is. “Készek vagyunk minden reális intézkedést támogatni, amiket az Európai Bizottság javasol, és amik a menekültáradatot még a schengeni határon szabályozhatják” – jelentette ki a cseh kormányfő. Sobotka szerint az idő sürget, és nagyon gyorsan meg kell hozni a szükséges intézkedéseket.

Andrej Babiš miniszterelnök-helyettes a kormányülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy rendkívüli uniós csúcstalálkozóra van szükség, amin a vezető politikusok a menekültáradat megfékezésével foglalkoznának. Szerinte le kellene zárni a schengeni határokat, és azokat kívülről, nem pedig belülről kell védeni.

A miniszterelnök-helyettes bírálta Németországot. “(Angela) Merkel asszony előbb meghívta az összes menekültet, még a gazdasági migránsokat is Németországba, és most csodálkozik, hogy egy hétvégén 10 ezer menekült és migráns érkezik hozzá” – jelentette ki arra reagálva, hogy Németország vasárnap bejelentette az ideiglenes határellenőrzés bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik