Belföld

Borúlátó az IMF

A piacok már elkönyvelték az amerikai–brit erők iraki sikerét, s még hétfőn nagy részvényárfolyam-emelkedéssel és dollárerősödéssel reagáltak. Azóta viszont az ellenkező irányba mozognak az árak: előtérbe kerültek a gazdasági aggodalmak, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss jelentése csak tovább fokozott - olvasható a Népszabadságban.

Borúlátó hangulatban tette közzé világgazdasági jelentését az IMF, amely abban reménykedik, hogy a globális növekedés valamivel meghaladja majd a tavalyit. Horst Köhler ügyvezető igazgató szerint az év második felében megindulhat az erőteljesebb fellendülés, de a háborús, terrorizmussal terhelt nemzetközi környezetben semmit sem lehet kizárni.

A pénzügyi intézmény vezetője bírálta Japánt és az Európai Uniót, hogy nem tesz többet a gazdaságok élénkítése érdekében, s felhívta a figyelmet arra, hogy az USA-ban mind nagyobb a költségvetés és a fizetési mérleg hiánya. Ez a kettős deficit lesz a témája a hetek washingtoni tanácskozásának a hét végén, az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlését megelőzően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik