Nagyvilág

Hasad az állampárt Mianmarban

Mianmar (Array)
Mianmar (Array)

Nagy bizonytalanság övezi Mianmarban a közelgő általános választásokat. A hadsereg most a kormánypárt épületének körbezárásával igyekszik nyomást gyakorolni.

Katonák és rendőrök vették körbe szerda este a kormánypárt székházát Mianmarban, nem engedték távozni az épületben tartózkodó párttagokat sem – közölték a házban rekedtek a Reutersszel. Helyi idő szerint este 10 óra körül a biztonsági erők több járműve érkezett a Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártjának (USDP) székházához Najpjidóban, és a fegyveresek azóta senkinek nem engedik elhagyni az épületet.

A források azt is jelezték, hogy a hadsereg támogatását élvező mianmari kormány meghatározó tagjai, Thein Szein államfő és Sve Mann pártelnök között a közelmúltban feszültség keletkezett a november 8-ra tervezett általános választások jelöltjeinek kiválasztása miatt. A kormány egyelőre nem kommentálta a történteket.

Az USDP-t a volt katonai junta által létrehozott társadalmi mozgalomból alakították, és a párt döntően a hadsereg volt tisztjeit tömöríti. Korábban Thein Szein és Sve Mann egyaránt jelezték, hogy elfogadnák az államfői posztot a novemberre kiírt választások után. Thein Szein azonban júliusban úgy döntött, hogy egészségi állapota miatt nem indul a választásokon, ez pedig azt jelenti, hogy nem töltheti be másodjára az államfői tisztséget.

A hadseregnek, ami 49 éven át a kezében tartotta a dél-ázsiai ország vezetését, gyakorlatilag vétója van a politikai berendezkedés minden változtatása felett, és az utóbbi időben is ellenállt azoknak az alkotmánymódosítási kezdeményezéseknek, amik lazítottak volna az állam feletti ellenőrzésén.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí ellenzéki vezető, akinek Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű pártja a kormánypárt fő riválisa lesz a novemberi választásokon, nemrég újra felszólította a hadsereget, hogy vonuljon ki a politikából. Az NLD vezetésében mindazonáltal szintén nézeteltérések vannak a képviselőjelöltek kiválasztása körül – írta a brit hírügynökség – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik