Nagyvilág

Elfogták a volt koszovói kormányfőt

Azzal vádolják, hogy a háború idején parancsnoksága alatt szerbek százait gyilkolták meg.

A szlovén hatóságok egy 2006-ban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vették Ramush Haradinaj egykori koszovói kormányfőt.

A férfi, aki jelenleg parlamenti képviselő, egy németországi hivatalos látogatásról tartott hazafelé. Pártja, az ellenzéki Szövetség Koszovó Jövőjéért közölte: a politikust megakadályozták abban, hogy felszálljon a Koszovóba induló repülőre.

Haradinaj az 1998-99-es koszovói harcok idején a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka volt. A belgrádi hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert elraboltak.

Haradinaj 1968-ban született, 1989-ben hagyta el Jugoszláviát és Svájcban kért politikai menedékjogot. Ott egy ideig éjszakai klubokban kidobóként dolgozott, majd csatlakozott a Koszovói Nemzeti Mozgalomhoz, amelyből később az UCK megalakult.

A hágai törvényszék 2008-ban felmentette Haradinajt a terhére rótt 37 vádpont alól, de a fellebbezési tanács 2010-ben megsemmisítette a felmentő ítéletet. A pert hat vádpont alapján tavaly felújították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik