Belföld

Az MSZP „alapvetően egyetért” Tarlóssal menekültügyben

Horváth Csaba szerint nem Budapesten, hanem a határ mentén kellene létrehozni tranzitzónákat.

Nem Budapesten, hanem a határ mentén kellene tranzitzónákat létrehozni – mondta Horváth Csaba, a fővárosi közgyűlés MSZP-s képviselője az ATV hétfői műsorában. A politikus szerint a menedékjogi kérelmek elbírálását követően Budapest és más városok érintése nélkül, közvetlenül kellene a menedékkérőket a célországba szállítani.

Hozzátette: ha már a kormány nem teszi a dolgát, mindenképp támogatandó egy olyan átmeneti megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a menekültek megkapják az alapvető emberiességhez tartozó szolgáltatásokat, így a vízvételi és tisztálkodási lehetőséget, a wc-használatot és mindent, ami ahhoz kell, hogy ne teremtsenek „közbotrányt keltő környezetet”.

Horváth szerint ugyanakkor tárgyalni kell a nemzetközi partnerekkel is, mert a menekültkérdés nem lehet csak Magyarország problémája. „Egy alig tízmilliós ország nyilvánvalóan nem lehet képes ötmillió menekült befogadására, és a menekültek sem gondolják úgy, hogy Magyarország jelentheti számukra a megoldást” – mondta.

A szocialista képviselő hozzátette, pártja a városvezetés eddigi lépéseivel alapvetően egyetért, de egy ilyen horderejű kérdésben érdemes lett volna a kormánnyal is egyeztetni a budapesti befogadóállomás létrehozásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik