Belföld

Telt ház a hajléktalanszállókon

Telt ház van a szegedi hajléktalanszállókon és megfeszített erővel dolgoznak az utcai szolgálatok is, hogy senki se maradjon ellátás nélkül.

Kapcsolódó cikkek

A beállt hideg idő ellenére még senki sem fagyott meg Csongrád megyében – tájékoztatta a Szeged 24-et Dr. Szenti Szabolcs, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A százados elmondta: ismerik azokat a helyeket, ahol a hajléktalanok meghúzódnak, a járőrszolgálat naponta többször is ellenőrzi ezeket, valamint a tanyákat és külterületeket. A rendőrök együttműködnek a hajléktalan ellátó hivatalos és civil szervezetekkel, a polgárőrökkel, jól működik civil hírláncuk is, így ha krízishelyzetben lévő hajléktalant találnak, akkor azonnal tudnak intézkedni.

Szegeden mintegy 5-600 hajléktalant tartanak számon. A városban összesen 163 olyan férőhely van a szállókon, amely éjszakai pihenést biztosít – közölte Simon Emőke, a városi hajléktalan ellátó hálózat Indóház téri intézményvezetője. A szakember elmondta: bár ez a szám kevésnek tűnik, a téli időszakban nincs olyan, hogy elutasítanának valakit, aki intézményi elhelyezést kér, gyorsan tudnak reagálni a növekvő létszámra. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat többek közt Gondviselés Háza néven hajléktalanellátó központot működtet Szegeden, 16 férőhellyel. Jelenleg telt ház van az intézményben, három pótágyat is beraktak – számolt be Gulyás Nikoletta intézményvezető.  A házban lábadozó fedél nélküli emberek vannak, akik az elhelyezésen kívül orvosi ellátást is kapnak.  Emellett a szeretetszolgálat utcai szolgálatot is működtet. Mintegy 200 emberrel tartják a kapcsolatot, naponta kijárnak a külterületeken, erdőkben, kiskertekben, viskókban, sátrakban meghúzódó fedél nélküliekhez. Takarót, élelmiszert, ruhát visznek nekik, segítenek az ügyintézésben, és ha szükséges megpróbálják őket rábeszélni,  hogy menjenek be valamelyik szállóba.

Ha Szegeden nem találnak egy krízishelyzetben lévőnek helyet, akkor a környező településeken szereznek neki szállást. Idén azonban nehezebb körülmények közt kell ellátniuk a munkájukat. Gulyás Nikoletta elmondta: míg tavaly három utcai szolgálatot működtettek, az idén már csak kettőt, miután az idei pályázati rendszer csak ennyire adott lehetőséget. Így most két szakemberre és két autóra, száz hajléktalan ellátása jut, ami nagyon megterhelő. A hajléktalanok segítésébe beszállt a Mátrix Közhasznú Alapítvány is egy kampánnyal. Február első hetében mintegy ötszáz kabátot osztanak szét a rászorulók közt, amire várhatóan nagy szükség lesz, hiszen a meteorológusok egyre hidegebb időt jósolnak a következő napokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik