Vannak olyanok, akik sajnos alkati adottságuk miatt hajlamosabbak a refluxra (pl. fokozódó a hasűri nyomás hatására, így köhögés, tüsszentés, nevetés, telt húgyhólyag, szoros ruházat miatt, terhes nőknél,rekeszsérv esetén), mások viszont szó szerint “megdolgoznak” ezért az emésztőrendszeri betegségért, méghozzá helytelen életmódjukkal – írja a Házipatika.com.
A reflux kialakulásában ugyanis kockázati tényező lehet minden, ami csak a stresszes életmóddal együtt jár, a cigarettázástól a szélsőséges táplálkozásig. Nézzük egyenként a rizikófaktorokat!
Túlsúly, elhízás
Mivel a felesleges kilók miatt a hasüregben kisebb hely jut a gyomornak, és a gyomorszájra is nagyobb nyomás nehezedik, a túlsúllyal rendelkezőknél gyakrabban fordul elő a savas reflux. A testsúly csökkenése nemcsak a reflux, hanem más (pl. szív- és érrendszeri) betegségek kockázatának mérséklődésével is jár.
Bizonyos élelmiszerek és italok
A gyomor záróizmának működését negatívan befolyásolják a zsíros, fűszeres, csípős és savanyú ételek és italok, így főként a húsfélék, a csokoládé, a kávé, a tea és a gyümölcslevek fogyasztása. Mivel a felsoroltak elernyesztik a záróizmokat, nemcsak megelőző szándékkal célszerű mellőzni őket, hanem ugyanúgy a reflux diagnosztizálása után is.
Gyógyszerek
A nyelőcső és a gyomor közötti kör alakú záróizom nagyon érzékeny rostokból áll, és különböző gyógyszeres hatásokra is érzékenyen reagál. Bizonyos készítmények, így például az asztmaellenes szerek, a szívgyógyszerek és a nyugtatók szedése is hajlamosíthat a refluxra.
Dohányzás
Legyen szó akár cigarettázásról, dohányrágásról vagy vízipipáról, a dohányzás a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működését okozza, azaz közvetlenül okozhat gyomorégést. A nikotin fokozza a savtermelést, a dohányfüst pedig irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, azaz a dohányosokat különösen nagy eséllyel sújthatja a betegség.
Alkohol
Bármilyen mennyiségű alkohol okozhat gyomorégést, és érzékenyebbé is teszi a nyelőcső nyálkahártyáját a gyomorsavval szemben. Az alkoholfogyasztás fokozott savtermeléssel jár, és lehetővé teszi a sav nyelőcsőbe való visszajutását. Az alkoholos italok közül a sör ellen a gáztartalom szól (hasonlóan a szénsavas üdítőkhöz), a tömény szesz fogyasztása pedig azért hajlamosíthat a refluxra, mert lassítja a gyomor kiürülését étkezés után.
Stressz
A stressz olyan tényező, ami megakasztja az ember napi rutinját. Ilyenkor gyakrabban fordul elő, hogy egy-egy étkezés kimarad, vagy gyorsan bekapunk egy-egy falatot, megiszunk egy kávét, ami máris elindítja a káros láncreakciót, a fokozott gyomorsav-termelődést és a gyomortartalom is nehezebben és lassabban ürül ilyenkor. Nem véletlen, hogy a refluxos betegeknek is először azt írják elő, hogy életmódjukon próbáljanak változtatni, többet pihenni, hiszen már sokszor ennyi is elég, hogy a tünetek enyhüljenek.