Belföld

Holnap történelmi kiállítás nyílik Fehérváron

Soha nem volt még együtt látható a három legnagyobb Szent István ereklyetartó hermája. Szombaton 10 órakor a Parlament házelnöke, Kövér László nyitja meg a kiállítást.

Három hónapon keresztül lesz látható az első magyar király zágrábi, székesfehérvári és kalocsai ereklyetartó hermája, amire még nem volt példa. Talán az értéküknek is köszönhető, hogy e három értékes műemléket még biztosítani is komoly összeg. Például a kalocsai hermát hatvan kilogramm arany és ezüst alapanyagból készítették, nem beszélve a megmunkálások minőségéről és természetesen eszmei és szakrális értékéről.

A kiállításnak otthont adó Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum vezetője, Smohay András elmondta, hogy olyan installációkat, technikai megoldásokat választottak, ami a kiállítás rangját méltó keretek közé helyezi. A kiállítás páratlanságát igazolja, hogy a három fejereklye közül kettő (a kalocsai és a zágrábi) a világon ismert legnagyobb fejereklyék közé tartozik, ráadásul mindhárom ötvösművészeti remekmű. A rendkívüli tárlaton további 250 értékes műtárgyat helyeznek el, melyek első királyunk munkásságának kimeríthetetlen gazdagságát mutatja be. A múzeumvezető elmondta, hogy a kiállítás megnyitójára tér vissza temetkezési helyére a bécsi Stephansdom Szent István ereklyéje is, melyet még Fehérváron nem láthattak.

 

Az Ignaz Sebastian Würth által készített székesfehérvári ereklyetartó 1777-ben készült Bécsben ezüst és aranyozott anyagból. Egy évvel később került Székesfehérvárra. A herma Mária Terézia által 1769-ben Reguzából visszazserzett Szent István koponyaereklyéjének egy darabját tartalmazza.

A Zágrábból Székesfehérvárra szállított ereklyetartót Francesco Spagna római ezüstműves készítette 1635-ben, amely négy, csavarokkal összeillesztett részből áll: talpazat, mell, fejrész és korona. A talpazat egy Gian Lorenzo Bernini által készített, ismeretlen minta alapján öntötték ki. A mell és váll részt Pagna készítette, míg a fejet Alessandro Algardinak tulajdonított terrakotta minta alapján öntötték ki. A korona pedig a Szent Korona hiteles másolata.

A Kalocsai Érseki Kincstárban őrzött ereklyetartót aranyozott ezüst, gyöngy és drágakő felhasználásával készítette Bachruch Károly három éven keresztül. Munkáját 1896 áprilisában fejezte be. A mellszobrot nem öntötték, hanem speciálisan erre a munkára vásárolt kalapácsokkal és szerszámokkal ezüstlemezből trébelték. Szent István fejét az ötvösművész egy általa elképzelt ősi magyar típus alapján ábrázolta. A szobor talapzata már Császka György kalocsai érsek elképzelései alapján készült 1899-ben.

A nem mindennapi kiállítást szombaton 10 órakor nyitja meg Kövér László házelnök, és várhatóan december 10-ig lesz látogatható a nagyközönség számára a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban, a Városház téren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik