Belföld

Vadonatúj érzés az X-Faktorban

mátranovák company (mátranovák company)
mátranovák company (mátranovák company)

Produkciójukkal alaposan "átmasszírozták" a tv -nézők hallójáratait a székesfehérvári punk rockerek.

A Mátranovák Company vajon mi?

Mátranovák Salgótarjántól 25 kilométerre fekszik, közel a hevesi megyehatárhoz. Egy csendes kis község Nógrád megyében, körülötte csodálatos természeti környezet. A település híres Vargánya Fesztiváljáról, bizarr fanyüvő lényeiről, és arról is, hogy 2004-ben horrorfilmekbe illő sátánista gyilkosság helyszíne volt. A helyi legendák mellett pedig már egy együttesről is ismert lehet.

No, ebből logikusan következik, hogy a srácok fehérváriak.

A zenekar Kungl György Mátyás „Hangya” köpönyegéből bújt elő még 2011 őszén. Ekkor, az Indigó Utca dobosa basszusgitárt ragadott és az underground szinten is az ismeretlenség homályába burkolódzó The Bombivans gitáros-énekesével Weninger Sándorral és varieté-ütősszekciójával, Nemes Róberttel trióvá alakult.

Fotó: Facebook

Először öndefiníciót várok a fiúktól. Kíváncsi vagyok, mi a céljuk. Sokkolni és megbotránkoztatni? Szórakoztatni? Vajon az egész csak a polgárpukkasztásról szól? Mindez csak önmaguk szórakoztatása?

Valahol mindegyik. Szeretnék megmutatni az embereknek, hogy zenét hangszerekkel is lehet játszani. Műfaját tekintve punk-rockot, tulajdonképpen lakodalmas death-metált játszanak. Első kislemezük Játék és Muzsika 10 percben címmel, 2012 novemberében látott napvilágot. Ekkor született meg a Felhő című daluk és a hozzá készült klip is.

Ne ítélj elsőre! Hallgassátok meg a Játék és muzsika 10 percben kislemezt!

Nincs cél. A cél maga az élmény. Az mindegy, hogy milyen – mondja a „melléksüvöltő” gitáros, Weninger Sándor. „A Hangya befogja az alaphangokat jó mélyen, én rácincogok, a Robi pedig rácsörömpöl.”

Az idei X-Faktor ténylegesen velük startolt el. A zsűri nem igazán tudta hova tenni a Mátranovák Company produkcióját. Tóth Gabi értetlenül állt az események előtt, Alföldi arcáról lefagyott a mosoly, Geszti kellő humorral kezelte az „álomízű érzést”.

Szerinte olyan volt a produkció, mint egy atomháború, ahol nincsenek győztesek, csak túlélők. Egyedül Szikora Robi értékelte a fiúk intelligens, értelmiségi „pankzenéjét”. Az együttesnek így nem sikerült továbblépni.

Tavaly, saját finanszírozású, amatőr videójuk, amit a Felhő című dalhoz- kölcsönkamerával, egy nap alatt – forgattak, kis híján megnyerte a tehetségkutató klipversenyét. A mezőnyben a Felhő volt az egyetlen magyar nyelvű dal. Az idei X-Faktor széria műsorvezetője, Istenes Bence szerint ők voltak a legjobbak, végül a mentoroknál mégis egy profi csapat által kreált klip lett a befutó.

Nem mellesleg a Hammerworld, a Lángoló Gitárok és a Subba blog is bemutatta a „kevésbé normális trió” klipjét.

Vannak bizonyos zenei stílusok, rengeteg vicces képviselővel, mi ezeket akarjuk egybegyúrni, néhol kiparodizálni – teszi hozzá Nemes Róbert, a zenekar dobosa. Mint a Kopaszkutyában (Szomjas György 1981-es zenés filmszatírája, a szerk.).” Le kell menni kutyába! De mi nem vagyunk kutyák. Na, pont ezért tudjuk megcsinálni. “

Fotó: Facebook

“Mi projektzenekar vagyunk. Az X-Faktor volt az első nyilvános fellépésünk. Hogy miért volt ilyen az ének? Ebben ez a poén.”

Arra a kérdésre, hogy bántja-e őket a negatív kritika, határozott igennel és nemmel reagálnak. Ebben nincs, minden másban nagy az egyetértés.

“Vannak különbözőségek a zenei ízlésünkben, így igazi olvasztótégelyként működik a projekt. De az egésznek ez adja az esszenciáját és sokszínűségét. Alapvetően ketten írjuk és hangszereljük a nótákat a Hangyával, Robi pedig a kész alapra rádobol. Én a zongora irányából jövök, így nekem a dallam és az akkordszerkezet a fontos. Robinál és Hangyánál pedig a dobos látásmód dominál.”

A rapet és a lakodalmas death-metált is sikerült összehozniuk legújabb klipjükben, amit a Köfém Lakótelepen vettek fel.

Szintén önfinanszírozó klipről beszélünk? – kérdezem a zenekartól. Mégis ki adna erre pénzt? – érkezik a válasz. Lakótelepi idill, kartonon brékelő Hangya és az üzenet: Váltsd vissza az üvegeket!

Az pedig szó szerint underground, hogy egyes jeleneteket egy medence gépészeti aknájában forgattak.

Azok nem értik ezt a zenét, akik a rádiós slágereken nőnek fel. Én úgy gondolom a popzene egy hatalmas fal, amit vagy meg kell kerülni, vagy át kell ugrani, vagy alá kell fúrni, vagy át kell törni, vagy le kell dönteni, mert mögötte rettentő szép világ van, ami szerteágazó és mindenki válogathat kedvére. Kultúrmisszió? Lehet. Egy kis zenei nyitottságot szeretnék, hogy hallgassunk meg olyat is, ami megmozgatja az agyunkat. Nem pihentet, de olyan, mint egy Markos- Nádas kabaré. Megdolgoztat, ezért nevetsz rajta – vallja a dobos Nemes Róbert.

Ez a végszó. Ti visszaváltjátok az üvegeket?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik