Szórakozás

Mit egyen a dohányos ember?

zöldségek (zöldség, vegetáriánus, )
zöldségek (zöldség, vegetáriánus, )

Számos olyan szempont létezik, amelyről érdemes tudni. Mit egyen egy dohányzó ember? - teszi fel a kérdést a HáziPatika.com.

A szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi funkciók terheltsége miatt többlet tápanyagokra van szükség. Ez már napi öt cigaretta elszívása esetén is igaz, mivel a magas vérnyomás, az érelmeszedés, a rák, és a tüdőtágulás rizikója már ettől a mennyiségtől is megnő. A megfelelő táplálkozással késleltethető, de nem megelőzhető e problémák kialakulása, a hosszútávú cél tehát mindig a dohányzás teljes elhagyása. Addig azonban, amíg ezt sikerül véghezvinni, sok mindent tehetünk egészségünk védelmében.

Több antioxidáns szükséges

Mivel a cigarettafüst megnöveli a szabadgyökök számát a szervezetben (nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, melyek az öregedési folyamatokat gyorsítják, illetve a betegségek kialakulásának rizikóját fokozzák), több antioxidánsra van szükség. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a szabadgyökök kártékony tevékenységét, ezért folyamatos bevitelükre nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk.

Praktikus tanácsok a napi antioxidáns- és vitaminbevitelre

Minden nap fogyasszunk el nyersen, vagy enyhén párolva 4-5 adag élénk színű, mélyzöld, piros, narancsszínű és sárga zöldséget, gyümölcsöt. Már a reggelihez elfogyaszthatunk néhány érett paradicsomot, zöldpaprikát, retket, és természetesen egy-két szem gyümölcsöt. Ha otthoni, pihenős napot tervezünk, akkor ehetünk újhagymát vagy lilahagymát is.

A zöldségek, gyümölcsök magas C-vitamintartalma is nagyon fontos, mivel minden egyes elszívott cigaretta kb. 25 mg C-vitamintól fosztja meg a szervezetet. A citrusgyümölcsök, a feketeszeder és a ribizli, a sárgadinnye, a kiwi, a homoktövisbogyó, a petrezselyem zöldje, a paprika, a brokkoli, a kelfélék, a zöldlevelű saláták például mind magas C-vitamin-és antioxidáns-tartalommal rendelkeznek. A hagymafélék speciális antioxidánsokat, baktérium-, vírus- és tumorellenes anyagokat tartalmaznak. Egész évben elérhető számos fajtájuk, nem drágák, tehát alapkövei lehetnek a védőhatású táplálkozás kialakításának.

Béta-karotin és klorofill

A béta-karotin egyfajta sárga pigment anyag, amely zöld és narancsszínű élelmiszerekben található. Ilyen például a spenót, amelynek zsenge levelei kiválóan alkalmassá teszik saláták alkotóelemének, a sárgarépa, a sárgadinnye, vagy a narancsszínű édesburgonya. Minél zöldebb egy leveles növény, annál magasabb a klorofill tartalma. A természetes formában található béta-karotin és a klorofill számos rákmegelőzésről szóló kutatás szereplője, és az eredmények nagyon pozitívak.

Kerülendő és ajánlott zsírok

Kerüljük el a transzzsírtartalmú élelmiszereket (kekszek, chipsek, ropik, pattogatott kukorica, ipari margarint tartalmazó készítmények), mert ezek tovább ronthatják az érrendszer állapotát. Fogyasszunk viszont omega-3 zsírsavban gazdag tengeri halakat vagy halolajat, így gondoskodhatunk ereink rugalmasságának karbantartásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik