Belföld

Az OCÖ törvénnyel tiltaná be a szélsőségeseket

Elkészítette és eljuttatta a parlamenti pártok frakcióvezetőinek és elnökeinek az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) az általa 70 ezer aláírással kezdeményezett, a félkatonai jellegű szervezetek betiltását célzó törvénymódosító javaslatot.

Kolompár Orbán emlékeztetett, hogy április közepén szervezetük Dohány utcai székházában az öt parlamenti párt képviselőivel egyeztetettek kezdeményezésükről.

Az OCÖ elnöke elmondta: a szövegtervezetet valamennyi parlamenti pártnak eljuttatták, és a frakcióvezetőkkel a törvényjavaslat szövegezésének véglegesítéséről szerdán az OCÖ fővárosi székházában egyeztetnek.

Arra kérte a parlamenti pártok vezetőit: segítsék elő, hogy az Országgyűlés törvényi kereteken belül fékezze meg “a szélsőségek ámokfutását”, mert – mint fogalmazott – “ez nem csak a cigányság, hanem az egész társadalom ügye”. Kolompár Orbán szerint a parlamenti pártok felelőssége, hogy gátat szabnak-e a gyűlöletkeltésnek, elfogadják-e még a tavaszi ülésszak vége előtt az általuk készített tervezetet.

Az OCÖ a Magyar Gárdát életre hívó Jobbik Magyarországért Mozgalom fővárosi székháza előtt január 23-án jelentette be aláírásgyűjtési szándékát, amit a szervezet közgyűlése egy héttel később ellenszavazat és tartózkodás nélküli határozatban fogadott el. Az OCÖ vezetése március 6-án adta át a Magyar Gárda és más félkatonai szervezetek elleni petícióját Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Szili Katalin házelnöknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik