Sport

Kajakkal szelik át az óceánt a magyar egyetemisták

kajak-kenu(960x640)(1).jpg (kajak, kenu, )
kajak-kenu(960x640)(1).jpg (kajak, kenu, )

Novemberben indul útnak a Kovácsik Levente-Szabó Norbert Ádám duó, hogy 70 nap alatt külső segítség nélkül átevezzék a Spanyolország és a Karib-szigetek közötti 6500 kilométeres távolságot, ezzel Guinness-rekordot felállítva.

„Már nagyon várjuk az indulást, bár még mi se tudjuk elképzelni, hogy 6 hét múlva már az óceánon leszünk!” – így várja Norbert és Levente, hogy az óceánon éljék két hónapig mindennapjaikat, olvasható a farfaraway.hu-n.

Hamarosan rajtolnak a magyarok
Fotó: Facebook

FarFarAway- Túl az Óperencián!

Rengeteg segítséget kapnak a kajakosok. A projektben részt vesz egy hajótervező, egy kivitelező, van személyi edzőjük, dietetikusuk, és egy komplett marketinges csapat dolgozik azon, hogy ez az expedíció minél több emberhez eljusson.

A 6500 kilométeres táv átevezése az eddigi lehosszabb utazás lesz páros kajakkal. Levente elmondása szerint szeretnék megmutatni, hogy bárki elérheti a célját, amit kitűzött.

„Mi a semmiből álmodtuk vágyainkat és saját kezűleg építjük fel, szakemberekkel közösen tervezett hajónkat. Küldetésünk alapvető szempontja, hogy a projekt minden érdekes részlete, egészen a felkészüléstől, az út megtételén át, a tapasztalatok leszűréséig, nyomon követhető legyen, és eljusson a nagyközönséghez” – beszélt Levente.

A két hosszú szakaszból a Spanyolország- Kanári-szigetek közti lesz a veszélyesebb, hiszen itt számítani lehet viharokra és a hidegre. Az indulási időpontot pont ezért nem tudják előre megmondani, mert nagyban befolyásolja majd az aktuális időjárás. 

A Kanári-szigetek- Karib-tenger etap már az időjárást tekintve sokkal kiszámíthatóbb, hiszen ez az olyan sokszor emlegetett “Passzát övezet”. Itt a szél alapvetően állandó erősségű és állandó irányú, nem okozhat túl nagy gondot a ifjú titánoknak.

Levente, Norbert és Kele is készen áll
Fotó: Facebook

Kele, a különleges hajó

A nem mindennapi fizikai és lelki felkészülés mellet egy hajó sem elengedhetetlen a próbatétel sikeres teljesítéséhez.

A speciális, páros kajak 6,8 méter hosszú és 95 centiméter széles – magyar szabadalommal. Nem kell félniük biztonságukat illetően a vállalkozó szellemű sportolóknak, hisz az úgynevezett EasyPlank technológiának köszönhetően a kajak az acélnál is erősebb és rugalmasabb lett – írja a blikk.hu.

A két tanuló a tengervízből állítja majd elő az ivóvizet egy speciális szerkezettel, de lesz a hajón műholdas telefon, jeladórendszer, vészjelző bója, radarreflektor és automatapilóta-rendszer is.

Hasonló kísérlet utoljára 2011 decemberében volt. Akkor indult útnak Rakonczay Gábor, aki egyedül akarta átkajakozni az Atlanti-óceánt. A kenusnak 2012 február magasságában veszett nyoma, majd több hetes találgatást követően márciusban felbukkant Antiguán.

Rakonczay teljesítményét többen megkérdőjelezték, csalással vádolták. Furcsa módon a Fa Nándor által tervezett Vitéz nevű hajój hazavontatás közben rejtélyes módon eltűnt, majd júniusban egy luxushajón dolgozó magyar lány talált rá az óceán közepén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik