Pénzügy

Ingyen készpénz: ahány bank, annyi szokás?

bank (bank)
bank (bank)

Úgy tűnik, bár egységes a szabályozás a díjmentes készpénzfelvételhez, mégsem egyformák minden bankban a feltételek.

Aki már februártól szeretne havi legfeljebb két alkalommal maximum összesen 150 ezer foritnyi ingyenesen készpénzt felvenni, annak január 20-áig kell nyilatkoznia.

Úgy tűnik, maradt némi mozgásterük a bankoknak a pénzügyi rezsicsökkentéssel kapcsolatosan – hívja fel a figyelmet az Azénpénzem.hu. Ezt mutatja, hogy számos eltérés lehet az ügyintézésnél és az értelmezésnél, attól függően, ki, hol bankol.

Úgy tűnik ezen az sem segített, hogy már az MNB is kiadott egy igen részletes tájékoztatót, amiben gyakorlatias kérdésekre adnak válaszokat.

Íme, néhány eltérés az ingyenes készpénzfelvételnél és a hozzá kapcsolódó regisztrációnál.

Nem ellenőrzik

A Citibankban például a lap szerint nem ellenőrzik, hogy az igénylő betöltötte-e a 16. életévét, s hogy van-e Magyarországon lakó- vagy tartózkodási helye. Pedig ez feltétel a regisztrációhoz.

Mit gondol?

Ha a postán venne fel készpénzt, az ingyen lesz? És ha nem a bankja saját automatájában? Nem tudja? Itt találja a válaszokat!

Fiókban nem elérhető

Speciális az AXA helyzete olyan szempontból, hogy ha akarna sem tudna megfelelni egy feltételnek. Nincsenek ugyanis készpénzfizetési pénztárai. Így náluk az inygenes készpénzfelvétel is csak ATM-nél lehetséges.

Díjvisszatérítésként adják

A Budapest Bank pedig abból a szempontból kakukktojás, hogy náluk minden esetben díjvisszatérítésként adják a kedvezményt. Vagyis az ügyfél számlájáról levonják a készpénzfelvét díját a hónap utolsó napján, aztán az ingyenesnek számító tranzakciók után 5 munkanapon belül visszatérítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik