Pénzügy

Nyugdíj: ők kérhetik, hogy újraszámítsák

Ha valaki korhatár előtti ellátásban részesül, és mellette meghatározott ideig dolgozik, akkor kérheti, hogy már nyugdíjasként vizsgálják felül a járadékát.

Amikor korhatár előtt ellátást kapó személy betölti a nyugdíjkorhatárt, a korábbi ellátást automatikusan öregségi nyugdíjként folyósítják neki.

Viszont ha az illető személy a korhatár előtti ellátás folyósítása alatt kereső tevékenységet folytatott (dolgozott, vagy vállalkozott), és legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, akkor a nyugdíj-biztosítási szervtől külön igénybejelentéssel kérheti az öregségi nyugdíj újbóli kiszámítását – hívta fel a figyelmet az Adózóna.hu.

Ki, mikor megy nyugdíjba?

– 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
– 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
– 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
– 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
– 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
– 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
– 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.
Forrás: 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról.

Ezt kell figyelembe venni

Ezt a 365 napot legkorábban január 1-je utántól lehet számítani (ekkor váltotta fel a korhatár előtti nyugdíjat a korhatár előtti ellátás) az öregségi nyugdíj megállapításának napjáig bezárólag.

Ha rendes nyugdíjat akar

S ha valaki eztán is dolgozik, akkor kereső tevékenysége alapján a szabályok szerint szintén jogosult lehet nyugdíjnövelésre.

Fontos, hogy amennyiben a nyugdíjigénylő az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napján is iztosítással járó jogviszonyban áll, ezt a jogviszonyát nem kell megszüntetnie az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása érdekében.

Az öregségi nyugdíj újraszámítására vonatkozó kérelmet egyébként a nyugdíjkorhatár betöltését követő 6 hónapon belül lehet benyújtani. Ha ezt elmulasztjuk, az jogvesztő. Viszont igazolási kérelmet még akkor is be lehet nyújtani.

Amennyiben az újonnan megállapított összeg kedvezőbb, mint a régi volt, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjáig visszamenőleg is korrigálják a korábban folyósított járadékot.

Ennyi lehet a nyugdíja

-15 év szolgálati időtől indul, amelyhez a havi átlagkereset 43 százaléka tartozik,
-25 év szolgálati időig (63 százalék) évi 2-2 %-kal, majd
-26 év szolgálati időtől (64 százalék)
-36 év szolgálati időig (74 százalék) évi 1-1 százalékkal,
– 37 év szolgálati időtől (75,5 százalék)
– 40 év szolgálati időig (80 százalék) évi 1,5-1,5 százalékkal,
és minden további évben 2-2 százalékkal növekszik, azonban a havi átlagkeresetnél (100 százalék) több nem lehet. Ezt a 100 százalékot pedig 50 év szolgálati időnél lehet elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik