Nagyvilág

Tankokkal a székely autonómia ellen?

Székelyudvarhelyen a Székely Nemzeti Tanács bejelentette: március 15. alkalmával a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó nyilatkozatot olvasnak fel. A Nagy-Románia Párt elnöke ellentűntetést szervez. A hadsereg harckocsijait a vasútállomáson „korszerűsítik". – adta hírül a Népszabadság.

Személyesen vezetem majd le a rendezvényt, amelynek békésnek kell lennie, de ugyanakkor kellően határozottnak ahhoz, hogy a magyar fasiszták és revizionisták agyából véglegesen kiszedje a területi autonómia gondolatát – Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt elnöke. Azt is elmondta, hogy százezer romániai és külföldi “hazafit” vár március 15-re Székelyudvarhelyre, ahol “hatalmas békés tiltakozást” szervez, hogy “az egységes román nemzetállamot” megvédje “a magyar sovének által készített gyilkos merénylettől”.

Ugyanakkor Székelyudvarhelyen a helyi katonai alakulat éppen az elmúlt napokban kezdte el hadászati eszközeinek korszerűsítési akció keretében történő cseréjét. Ennek nyomán tucatnyi harckocsi jelent meg a város vasútállomásán, ahol a gyalogos-közlekedést is betiltották. A helyiek ezt megfélemlítési próbálkozásként értelmezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik