Sport

Kis Gergő és Gyurta Gergely is döntős

A kisebbik Gyurta fináléba kerülése kellemes meglepetés 800 méteres gyorsúszásban.

100 méteres női pillangóúszásban a szokásoknak megfelelően ismét négy magyar úszóért szoríthattunk. Kiss Adél és Bordás Beatrix a harmadik előfutamban csobbant: Kiss 1.03.98-cal nyolcadik, az 50 méteren ifi Európa-bajnok Bordás 1.01.08-cal a negyedik helyen ért célba.

Dara Eszter és Tompa Orsolya a svéd Sjoestrom és a dán Ottesen futamában próbálta odatenni magát, és ez sikerült is. Dara 50-nél elsőnek fordult, végül negyedik lett 59.30-cal, idei legjobb eredményével, győzött Ottesen. Tompa Orsolya 1.00.50-nel a nyolcadik pozíciót szerezte meg.

A svéd Alshammar 57.89-es idejét senki sem tudta megközelíteni, de Dara Eszter 11. helyen kvalifikálta magát a középfutamokba.

Következett az utolsó délelőtti előfutam, a 800 méteres férfi gyorsúszás, ahol Gyurta Gergely és a szám egyik európai élversenyzője, Kis Gergő. Kis a második előfutamban állt rajthoz, összesen négyet rendeztek. 650 méter után már nem volt kérdés, hogy Kis megnyeri a futamot, az időeredmény azonban fontos volt. Végül 7.55.87-tel megnyerte futamát a szám címvédője az Európa-rekorder Colbertadót.

Gyurta Gergely az utolsó futamban indult az 1500 méter győztese, Rouault és az olasz Pizzetti mellett. A magyar fiú a verseny második felében hatalmas hajrát indított, és végül második helyen végzett a feröeri Joensen mögött. Életében először végzett 8 percen belül, 7.59.13-mal. Kis Gergő a harmadik, Gyurta Gergely a 7. helyen jutott a döntőbe.

A futam utáni nyilatkozatában Gyurta elmondta, ezúttal a boldogsághormonok vitték előre, miután látta, hogy a mezőny első felében úszik. Ezt a számot jobban építette fel, mint az 1500 métert, a döntőt holnap rendezik.

Csütörtökön délután már érmekért izgulhatunk, hiszen 17 óra 13 perckor a 200 méteres női vegyesúszás döntőjében Hosszú Katinkáért és Verrasztó Evelynként szoríthatunk, míg 17 óra 41 perckor kezdődik a 200 mell döntője, Gyurta Danival és Molnár Ákossal, valamint az aranyesélyünkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik