Belföld

A jó szakma felér egy diplomával

Több mint hatezer szakképzésben részt vevő mérettette meg magát a Szakma Kiváló Tanulója versenyen, ahol öt fehérvári diák lett dobogós.

A megyei elődöntőket követő országos versenyen három építőipari (burkoló, festő, mázoló és tapétázó, valamint villanyszerelő) és férfiszabó szakmában dobogós helyezést ért el öt fehérvári szakiskolában tanuló diák, további 11 tanuló pedig az első tízben végzett.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója és az , Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, melyek célja a gyakorlatigényes szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, népszerűsítése volt.

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!” Idén a kamarák gondozásában lévő 38 szakképesítésben mérhették össze tudásukat a diákok. Az ország közel 150 iskolájából 293 diák került be az országos versenyek döntőjébe. A versenyszabályzat szerint a megszerezhető pontok 60%-át elérő tanuló mentesül a szakmai záróvizsgán az adott vizsgarész letétele alól és egyben jeles osztályzatot kap. A tanulók mintegy 90 %-a kapott felmentést a teljes szakmai vizsga alól – tudósított a szekesfehervar.hu.

A székesfehérvári iskolák legjobbjai:

Burkoló szakmában első helyezést ért el Mákszem Richárd a Vörösmarty Szakképző Iskola diákja Preszter Lajos felkészítésével, villanyszerelő szakmában első helyezett lett Ács Bence, a második pedig Szabó Máté az Árpád Szakképző Iskola diákja. Ők mindketten Szarka Gyula tanítványai. Férfiszabó szakmában második helyezett lett Okos-Rigó Kinga Csilla az Árpád Szakképző Iskola diákja, akit Balogh Judit készített fel. Festő, mázoló és tapétázó szakmában pedig harmadik lett Kuti József a Vörösmarty Szakképző Iskola diákja, Pálinkás Ferenc tanítványa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik