Üzleti tippek

Bunda-botrány: mégis fogva tartanak magyarokat

Gerd Andres, a német gazdasági és közlekedési minisztérium államtitkára kedden elismerte, hogy mégiscsak vannak magyarok őrizetben egy áprilisi razzia következményeként.

Andres egy héttel ezelőtt Berlinben magyar meghívottak előtt igyekezett eloszlatni azt a feltételezést, hogy a német foglalkoztatás-védelmi intézkedések csak bizonyos országok állampolgárai, például magyarok ellen irányulnak. A tájékoztatón elhangzott, hogy a Bunda fedőnevű akció során őrizetbe vettek “EU-állampolgárok, de nem magyarok”. Egy héttel ezelőtt hat őrizetbe vett személyről szólt a tájékoztatás. Magyar cégek akkor kétségbe vonták a közlés valóságtartalmát.

Most az államtitkár közleményt adott ki, amelyben arról beszélt, hogy három magyar még őrizetben van. Az állásfoglalásban Andres sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a pénzügyminisztérium információját úgy adta tovább, hogy azt nem ellenőrizte. Azt azonban tagadta, hogy a tavalyi, Pannónia fedőnevű akció nyomán magyar állampolgár ellen még mindig érvényben lenne elfogatási parancs.

A pénzügyminisztériumnak az április razziára vonatkozó közleménye egyebek között azt állapítja meg, hogy “súlyos csapást” mértek a szervezett bűnözésre, Németországban, Ausztriában és Magyarországon 134 “objektumot” kutattak át, az őrizetbe vett személyeket azzal gyanúsítják, hogy bűnszövetkezetet alkotva iparszerűen legkevesebb 1500 munkást juttattak be Németországba, hogy ott úgymond olcsó munkaerőként dolgozzanak.

A német hatóságok az úgynevezett munkaerő-átengedés és a bérdömping ellen folytatnak küzdelmet. Hangsúlyozzák, hogy a szolgáltatások szabad áramlása ellen nincs kifogásuk, a visszásságok ellen kívánnak fellépni. Magyar-német államközi keretben havonta 3800 magyar munkás foglalkoztatható az építőiparban, de a kontingens nincs kitöltve.

A múlt héten Berlinben járt magyar külügyminisztériumi államtitkár, Hajdu András közölte, hogy magas szintű vegyes bizottság alakul a munkavállalási kérdés tisztázására. Egyebek között biztosítani akarják, hogy a jogszerűen működő magyar vállalkozókat ne zaklassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik