Üzleti tippek

Karácsony előtt még adózni is kell!

Az adózásban december 20-szal hármas határidő közeleg: adófeltöltés, adóelőleg-megfizetés és ki-bejelentkezés az evázóknak.

A kettős könyvvitelt vezető cégeknek a társasági adóelőleget, az evásoknak az eva-előleget december 20-ig az adóévi várható adó összegére ki kell egészíteniük. Ha legalább 90 százalékban nem fizetik be az adót, akkor az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki. Hogy milyen változások vannak a tao-feltöltésnél, arról az RSM DTM blogján olvashat.

Idén először az innovációs járulék fizetésére kötelezetteknek is kell előleget fizetniük csütörtökig.

A cégek, vállalkozások december 20-áig választhatják az evát a 2013-as adóévre. A több mint 70 ezer evás szintén december 20-ig dönthet arról, hogy kilép-e az eva-körből.  A határidő jogvesztő, vagyis a késedelmet még igazolási kérelemmel sem lehet kimenteni!

Ezenkívül a mostani evások, illetve – meghatározott körben – más vállalkozások is választhatnak az új, speciális adózási módok közül, azaz bejelentkezhetnek a kata vagy kiva szerinti adózás hatálya alá (2012. december 1-jétől). A kiva-jelentkezés határidejét kitolták január 15-ig. A katára pedig bármikor át lehet térni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik