Élet-Stílus

Napfogyatkozás lesz kedden

Január 4-én kedden, a délelőtti órákban Magyarország területéről 76-78 százalékos részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg. Ha köd és a felhők engedik – írja a Magyar Csillagászati Egyesület.

Hasonlóan jelentős mértékű részleges napfogyatkozás 2003. május 31-én hajnalban volt látható Magyarországról. Budapestről nézve a január 4-ei fogyatkozás 8:04-kor kezdődik, és 9:27-kor éri el maximumát, ekkor a napkorong 78 százaléka lesz takarásban, ami a napfény észrevehető csökkenésében is megnyilvánul – írja honlapján a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE). A fogyatkozás vége 10:57-kor lesz.

Napfogyatkozás idején égi kísérőnk, a Hold takarja el a Napot. A Hold körülbelül négyszázszor kisebb, mint a Nap, ám négyszázszor közelebb is van hozzánk, így a Földről nézve a két égitest látszó átmérője közel azonos: a Hold épphogy el tudja takarni csillagunkat. Mivel azonban égi kísérőnk közel van hozzánk, parallaxist mutat, vagyis egy adott időpontban a Föld különböző pontjairól szemlélve egy kicsit máshol látjuk az égen. A január 4-i napfogyatkozás során a földi megfigyelők számára a Hold nem fogja elfedni teljesen elfedni a Napot, ezért csak részleges fogyatkozást láthatunk.
Az, hogy a földről nézve milyen élményt nyújt az égi jelenség, nagyban múlik az időjáráson. Kedd reggelre az ország több területén lesz felhős, ködös az idő. Ráadásul a fogyatkozás maximumakor a Nap „alacsonyan”, 13 fok magasan áll majd a horizont felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik