Élet-Stílus

Már csak három hely kiadó a nyolcaddöntőben

Spanyolország még a továbbjutásért küzd, a braziloknak csak a csoportelsőség a tét.

Ma lezárulnak a csoportmérkőzések küzdelmei, a G- és a H-csoportban is kialakul a végső sorrend. A négy továbbjutó hely egyike már elkelt, Brazília már bebiztosította továbbjutását, de Portugália is a küszöbön áll. Nehéz meccs következik viszont az Európa-bajnok spanyoloknak, akikre az eddig két győzelemmel álló, gólt sem kapó Chile vár. Szombaton a nyolcaddöntőkkel kezdetét veszi az egyenes kieséses szakasz.

G-csoport:

16:00 Portugália-Brazília, Durban

Portugália matematikailag még nem került be a legjobb 16 közé, de nagy csodának kellene ahhoz történnie, hogy elbukják a továbbjutást. Egy brazilok elleni vereséggel ugyan Elefántcsontpart pontszámban behozhatná őket, de Ronaldóék gólkülönbsége az észak-koreaiak elleni 7-0 után már nehezen felülmúlható. Ennek ellenére azért a portugálok fél szemmel a másik meccsre is figyelhetnek, de ha döntetlent érnek el, biztos továbbjutók, győzelem esetén pedig a csoport első helyét is átvennék a braziloktól. Az Elefántcsontpart elleni 0-0 alkalmával akadozó támadójátéknak nagy lökést adhatott a 7-0-s győzelem, de az igazán nagy célok eléréséhez minden bizonnyal Cristiano Ronaldo formájának is javulnia kellene. A sérülésével bajlódó Deco helyét ismét Tiago foglalhatja el, aki két gólt is szerzett az előző mérkőzésen.
Brazília az „Elefántok” elleni találkozón kimutatta foga fehérjét, nagyszerűen játszott, és bár egyik gólja kétszeri kezezés után született, megérdemelten gyűjtötte be a három pontot. Most egy döntetlen már a csoportelsőséget jelenti számukra, de vereség esetén sem csúszhatnak lejjebb a továbbjutást érő második helyről. Dunga csapata így Kaká eltiltása mellett is nyugodtan várhatja a délutáni fellépést. A Real Madrid játékmesterét az elmúlt fordulóban állították ki, vitatott körülmények között. Helyette Julio Baptista, Nilmar vagy Dani Alves is bekerülhet, más-más játékrendszereket vonva maguk után. Talán még Elano is pályára léphet, annak ellenére, hogy az előző mérkőzésen nagy rúgást kapott a lábára, és le is kellett cserélni. A brazilok 12 mérkőzést nyertek meg az eddigi 18 fellépésükből Portugália ellen.

16:00 Észak-Korea-Elefántcsontpart, Nelspruit

Észak-Korea számára biztosan ma ér véget a torna, hiszen ők már semmiképpen sem juthatnak tovább. Tétje azért lesz a mérkőzésnek, hiszen a portugálok elleni 0-7 után biztosan nem szeretnének egy újabb csalódást keltő eredménnyel hazatérni. A brazilok ellen nagyon jól helytállt csapat a luzitánok ellen összeesett a második félidőben, sorra kapták a gólokat. Várhatóan ma egy sokkal védekezőbb felállást választanak, és megpróbálnak az első fordulóhoz hasonlóan szervezett játékot bemutatni, de sok információ nem kerül ki a csapat háza tájáról, így csak találgatni lehet.
Elefántcsontpart esetében a kérdés leginkább az, hogy a csapat megpróbálja-e a lehetetlent, hogy egy -nagyon- nagy arányú győzelemmel csikarják ki a továbbjutást, amennyiben Portugália nem szerez pontot Brazília ellen. Mindez persze leginkább csak elméleti lehetőség, így Drogbáék minden bizonnyal búcsúznak a tornától. A Chelsea csatára egyébként még mindig nem száz százalékos, de már a brazilok ellen is kezdőként lépett pályára, és ő szerezte csapata szépítő gólját. Gervinho jó benyomást tett az előző fordulóban, van esélye a kezdőcsapatba kerülni. Elefántcsontpart 2006 után ismét a „halálcsoportnak” nevezett négyesből eshet ki.

A G-csoport eddigi eredményei:

Elefántcsontpart – Portugália 0-0
Brazília – Észak-Korea 2-1
Brazília – Elefántcsontpart 3-1
Portugália – Észak-Korea 7-0

A csoport állása:

1. Brazília 6 pont (5-2)
2. Portugália 4 pont (7-0)
3. Elefántcsontpart 1 pont (1-3)
4. Észak-Korea 0 pont (1-9)

H-csoport:

20:30 Chile-Spanyolország, Pretoria

Chile csapata két győzelemmel rajtolt, mégis meglehetősen veszélyes helyzetben van a ma esti fellépése előtt. Ellenfele ugyanis az a Spanyolország lesz, akit a vb egyik legnagyobb esélyesének tartanak, ráadásul győzelmi kényszerben lépnek pályára. Ha Chile vereséget szenved, és Svájc legyőzi Hondurast, a dél-amerikaiak gólaránnyal könnyen a kiesés sorsára juthatnak. Minden más esetben továbbjutó Marcelo Bielsa csapata, ráadásul már egy döntetlen is a csoportgyőzelmet jelentené. Nagy kérdés, hogy a két hasonló játékstílust képviselő válogatott milyen stratégiával készül a mai összecsapásra, az viszont biztosnak tűnik, hogy a chilei támadóknak javítaniuk kell helyzetkihasználásukon. Carmona sérüléssel bajlódik, Matias Fernandez eltiltott, a hírek szerint Rodrigo Millar és Jorge Valdivia kerülhet a kezdőcsapatba.
Spanyolország javítani tudott a Svájc elleni vereség után, és rengeteg helyzetet kidolgozva, de nagy részét el is puskázva győzték le 2-0-ra Honduras legjobbjait. Ma minden bizonnyal nehezebb feladat vár rájuk, de már akár egy minimális különbségű győzelem is biztos továbbjutást ér Torresék számára. Döntetlen és vereség esetén is továbbjuthatnak, ehhez viszont a Svájc-Honduras találkozónak is megfelelően kellene alakulnia. Egyes vélemények szerint a támadó szellemben focizó Chile ellen az eddigiekhez képest könnyebb dolguk lesz, de a svájciak ellen kapott góljukat elnézve a védekezésre is jobban oda kell figyelniük. Elképzelhető, hogy Jesus Navas ismét kikerül a kezdőből, és Iniesta lép be a középpályára.

20:30 Svájc-Honduras, Bloemfontein

Svájc két 1-0-s mérkőzéssel a háta mögött várja az utolsó kört, de míg a spanyolokat nagy meglepetésre legyőzték, addig Chile ellen már nem bírták kapott gól nélkül lehozni a meccset. Ha ma felülmúlják a csoport leggyengébb csapatának tartott Hondurast, nagyon jó esélyük van a továbbjutásra. Abban az esetben, ha Spanyolország vereséget szenved, egy döntetlen is elég a biztos svájci továbbjutáshoz, de jelen pillanatban ez a kevésbé esélyes forgatókönyv. Ottmar Hitzfeld csapatának így támadólag kell fellépnie, az eddigi két mérkőzésükön leginkább csak a kontratámadásokra helyezték a hangsúlyt. Barnetta a kezdőcsapatban kaphat helyet, miután Behrami a Chile elleni kiállítása után eltiltását tölti, Senderos pedig továbbra is sérült.
Hondurasnak már csak minimális, és nem is túl reális esélye van a legjobb 16 közé kerülésre, ehhez több góllal kell verniük Svájc csapatát, és bízniuk kell Spanyolország bukásában is. Suazóéktól előzetesen senki sem várt továbbjutást, és valószínűleg nem is fogják ezzel meglepni a világot, de ma azért megnehezíthetik ellenfelük dolgát. Eddig mindössze három gólt kaptak két támadó szellemben futballozó csapat ellen, bár az is igaz, hogy az ellenfél kapuja előtt még nem voltak eredményesek. A csapatban jelentősebb sérülés nincs, de eltiltottal sem kell számolnia Reinaldo Rueda vezetőedzőnek.

A H-csoport eddigi eredményei:

Honduras – Chile 0-1
Spanyolország – Svájc 0-1
Chile – Svájc 1-0
Spanyolország – Honduras 2-0

A csoport állása:

1. Chile 6 pont (2-0)
2. Spanyolország 3 pont (2-1)
3. Svájc 3 pont (1-1)
4. Honduras 0 pont (0-3)

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Tippelj és nyerj velünk a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik