Tavaly 135 pince tartotta nyitva kapuit május harmincadika és június elseje közt, hozzávetőleg 23 ezer látogatóval. Az idei évben 140 fogadóhely csatlakozott a szigorúan előírt feltételekhez és kínálja minimum három fajta borát 50 százalékos árkedvezménnyel. A program nem titkolt lényege az, hogy Magyarország huszonkét bortermő vidékét megismertesse, és az ott eltöltött napok során turisztikai forgalmat generáljon. A sikert jelzi, hogy a részt vevő pincék száma a négy év elteltével folyamatosan emelkedik.
Ikontól Disznókőig
A bor bizalmi termék – állítja minden borász cáfolhatatlanul, ezért a fogadóhelyeken képzett borszakember kíséri a kóstoltatást, a 9-19 óráig tartó nyitvatartási idő során. A megkérdezett pincetulajdonosoktól csak pozitív visszajelzéseket hallottunk, a részvételi szándékuk célja azonban különböző.
Fotó: MTI
A Konyári János balatonlellei borász által irányított, tavaly alakult Ikon borászat rádpusztai üzemét például ezen akció révén kívánják megismertetni. Ahogy a borász az FN-nek elmondta, jelentős árengedményekkel szeretné megnyerni jövőbeni vevőkörét, minden kóstolásnál 50 százalékos árengedményt ad fehér, rozé és vörösboraiból. A balatoni előszezon kezdetét vette, így egy kirándulás keretében is tökéletes célpont lehet a Balatonlelle melletti negyven hektáron elterülő birtok.
Van aki „kimarad”
Hárságyi Balázs a Hárságyi Család Pincészet borásza, és Palkonya polgármestere a Villány szomszédságában lévő településen, tizenötödik alkalommal megrendezett Palkonyai Pince Napok magas, hat-nyolc ezer fős látogatottságával büszkélkedett. Jó példája annak, hogy ismert és kevésbé ismert pincészetek, összefogással, közös érdekekkel és programokkal alakítják a vidék turisztikai forgalmát. Ezzel számukra szükségtelenné vált a részvétel a Nyitott Pince Napok háromnapos rendezvényén. Helyette Palkonyán vasárnap, gyermeknapon, az odalátogató vendégeket kulturális programokra várják, valamint 1500 forintos pohár megfizetése ellenében a műemlék pincékbe bort kóstolni.
A közismertebb pincékbe viszont ajánlatos telefonon időpontot egyeztetni. Takler Ferenc szekszárdi borász szerint a program „kiforrta magát, mint a jó bor”. Mint minden részt vevő pincében, itt is kedvezményesen, 10 százalékkal olcsóbban vásárolható a ház összes nedűje. A borász ajánlatában betekintést nyújt a közismertebb kékfrankos és shiraztól kezdve a magasabb kategóriába sorolt Bikavér Reserve 2006-os évjáratán keresztül egészen a prémiumszegmensbe sorolt Bartina cuveéig.
A szekszárdi pincészethez hasonlóan „a Tokaj-hegyaljai borvidék tagjaként a Disznókő pincészet már a kezdetek óta stabil résztvevője a pincenapoknak” – tudtuk meg Király Enikőtől, a birtok kereskedelmi és marketingvezetőjétől. A Budapesttől kétszázötven kilométerre elterülő Sárga Borház, a birtok melletti vaddisznót ábrázoló kőszikláról kapta a nevét. A déli lejtő és a vulkanikus talaj a boroknak jellegzetes ízt kölcsönöz. A kedvezményes kóstolások során pedig a borvidék jellegzetességei szerepelnek, száraz furmint, édes szamorodni és 5 puttonyos aszú. 10 százalék kedvezményt adnak a helyszínen vásárolt palackozott borok árából.
Készüljünk fel időben
A borvidékek városi és falusi szálláshelyeit figyelembe véve, érdemes időben szobát foglalni, főleg nagyobb létszámú társaságok esetén. Amennyiben igény merül fel több, egymáshoz közeli pince látogatására, így a tervezhetőség kedvéért a pincetulajdonosokkal ajánlott a telefonos egyeztetés. Ilyenkor akár már háromezer forinttól találunk szolidabb vendégházaknál egy éjszakára szállást. A négyfős apartmanok árai megközelítően azonosak, a három-négy csillagos szállodák pedig főként a pünkösdi időszakban gyakran három éjszaka áráért kínálnak négyet.
Az elmúlt évek során, talán a hasonló programoknak köszönhetően is bővül az igényes borkedvelői kör. Idén is remek alkalom lehet, hogy kihasználjuk a Nyitott Pince Napok kínálta lehetőségeket. Ez alkalommal ugyanis kiváló lehetőség nyílik arra, hogy az év közben elérhetetlennek tűnő árkategóriájú borokat, készítőiket, származási helyük adottságait is közelebbről megismerjük.
A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója.