Élet-Stílus

Több baleset, kevesebb lopás a Balatonnál

Csaknem másfél millió ember töltött el legalább egy éjszakát a Balatonnál. A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság elnökének beszámolója szerint a vendégek számának növekedése ellenére kevesebb bűncselekmény történt, mint tavaly, a rendőröknek azonban többször kellett helyszínelniük az utakon.

Dedics Zoltán egy zalakarosi konferencián elmondta, hogy júniusban a rossz idő miatt kevesebb vendég kereste fel a Balatont, a nyár további két hónapjával együtt azonban már a tavalyit meghaladó számú nyaraló érkezett.

Ez számokban azt jelenti, hogy 2008-hoz viszonyítva 14 százalékkal több, közel 1,4 millió vendég összesen mintegy 4,8 millió éjszakát töltött el a Balatonnál. Több volt a magyar és közép-európai nyaraló, a nyugat-európai turisták száma viszont valamivel csökkent.

A Velencei-tótól Zalakarosig terjedő térségben 4,3 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, a közlekedési balesetek terén azonban 0,3 százalékos növekedést regisztráltak a rendőrök a nyár három hónapjában.

Továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények jellemzőek a Balatonnál, meghatározóan az alkalmi, fürdőhelyi besurranásos lopások voltak rendszeresek. A betöréses lopások és az autófeltörések száma tizedével mérséklődött, a gépkocsilopások száma viszont a tavalyi 69-ről idén 74-re emelkedett.

Emberölés nem fordult elő idén nyáron, de 8,9 százalékkal emelkedett a súlyos testi sértések száma. Némiképp visszaszorult a garázdaság, viszont 38,9 százalékkal több rablás volt a szezonban.

Több munkájuk volt a vízi rendészeknek, a tavalyinál 4,5 százalékkal több embert, vagyis 360 fürdőzőt mentettek ki, a múlt évihez képest pedig eggyel több, 8 vízbefulladás történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik