Élet-Stílus

Lépfene elleni oltóanyaggal kísérletezett Izrael

Titkos kísérleteket végzett lépfene elleni oltóanyaggal az izraeli hadsereg, és a kísérletek több tucat esetben maradandó károsodásokat okoztak – számolt be róla az izraeli média.

A Kettes Csatorna izraeli kereskedelmi televízió szerint 1998-tól 2006-ig tartott a program, mintegy 700 kísérleti alany részvételével. A tudósítás szerint több tucat, a kísérletekben részt vevő katonánál utóbb maradandó mellékhatások daganatok, visszatérő tüdőgyulladás, súlyos fejfájás és epilepsziatünetek jelentkeztek, a hadsereg azonban nem vett részt orvosi kezelésükben.

Az egykori magas rangú egészségügyi tiszt, Gyora Martinovics az izraeli rádiónak megerősítette a titkos program tényét, és azt is, hogy több esetben jelentkeztek mellékhatások, cáfolta ugyanakkor, hogy a hadsereg magukra hagyta volna a katonákat a betegséggel.

Elmondása szerint azért indították a titkos programot, mert fennállni látták a veszélyt, hogy Szaddám Huszein biológiai fegyverként anthraxot vet be Izrael ellen, és mert abban az időben nem lehetett nagy mennyiségben hozzájutni a már létező külföldi védőoltásokhoz.


Az egyik kísérleti alany a televízióban azt mondta, úgy tájékoztatták őket, hogy teljesen veszélytelen a szer, amivel beoltják őket. Egy csoport az Egyesült Államokban kifejlesztett oltóanyagot, a másik az izraeli fejlesztés alatt állót kapta mondta. Martinovics ezt is cáfolta. Kijelentette: a részvétel önkéntes volt, a jelentkezők pontos tájékoztatást kaptak, és lehetőségük volt kiszállni a programból.


Az izraeli rádió értesülése szerint a program „nagy sikerrel zárult”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik