Élet-Stílus

Világbajnoki blama – nemzetközi sajtószemle

Óriási meglepetésként tálalta az európai sajtó az olaszok budapesti vendégjátékát. Egybehangzó vélemények szerint a közös felkészülés hiánya miatt maradt alul a világbajnok. Az aranylabdás Fabio Cannavarót kemény bírálatok érték két sorsdöntő hibája miatt.

Elkeseredett hangon számoltak be az olasz lapok a szerdai Magyarország elleni, barátságos mérkőzésről, ahol nemzeti tizenegyünk 3-1-re verte a világbajnokokat. A sajtó szerint a vereség nem jó előjel a franciák elleni meccs előtt. A magyar csapatból a lapok általában Gera Zoltán teljesítményét emelik ki, míg a Squadra Azzurrából véleményük szerint egyedül Gianluigi Buffon nyújtott elfogadható teljesítményt, az aranylabdás Fabio Cannavaro kritikán alul játszott.

A Gazzetta dello sport címoldalon hozott cikkében piros vészjelzésről beszélt, véleményük szerint a nagy ellenfél, a franciák ellen készülő olasz csapatnak intő jel a budapesti vereség. „Öt győzelem után Olaszország elbukott Magyarország ellen” – írja a neves sportlap. A Gazzetta kiemeli a három gólszerző, Juhász, Gera és Feczesin elszánt játékát.


Világbajnoki blama – nemzetközi sajtószemle 1

Kritikán aluli teljesítményt nyújtott Cannavaro (GALÉRIA)


Megalázták a világbajnokot

A La Repubblica „Olasz KO Magyarország ellen, és most jönnek a franciák” című írásában a 2008-as eb-selejtezőre készülő, Donadoni vezette válogatottat félti a gallok elleni meccstől. “Olaszországot megalázták Budapesten. Három gólt kaptunk egy nagyon elszánt magyar csapattól, igaz, a felkészülésben még nem tartunk ott, ahol kellene” – írja a napilap. A Corriere dello sport még egyértelműbben fogalmaz: “Csúf kilátások a franciák elleni selejtező előtt” – írja beszámolója címében.

Mind a La Repubblica, mind a Corriere della sera kiemeli a világbajnok csapat egyik erősségének, Materazzinak a sérülését, aki valószínűleg nem tud majd pályára lépni a franciák ellen, de egy hosszabb kihagyás is elképzelhető.

A Corriere della sera „Keserű nyárvég az azzurrinak” címmel hozta címlapon a budapesti vereséget, amelyben azt emelték ki, hogy a szerdai eredmény árnyékot vethet a szeptember 8-i francia meccsre. A lap ugyanakkor kiemelte Buffon teljesítményét: véleményük szerint a kapus hibázott a legkevesebbet, a gólokban sokkal inkább csapattársainak volt szerepe. A válogatott egyik csillagát, Cannavarot értékelték viszont a legrosszabbra a budapesti meccsen.

Olcsón megúszták az olaszok

A német kicker világbajnoki blamát emleget rövid beszámolójában. A mértékadó szaklap szerint alaposan elrontotta a franciák elleni Eb-selejtező főpróbáját az olasz válogatott. Az UEFA weblapján megjelent beszámoló kiemeli, hogy a magyarok akár több góllal is elbánhattak volna Donadoni csapatával, ha a hajrában higgadtabban fejezik be a támadásaikat.

Az International Herald Tribune kiadósan elemzi az azzurrik szerda esti teljesítményét. A lap beszámolója szerint nem is a végeredmény volt a legelkeserítőbb az olaszok szempontjából, hanem az, hogy csak 25 percig tudtak tartani a saját maguk által diktált tempót. „A magyarok ezután vették kezükbe a meccs irányítását, és számos egyéni hibát követően egygólos hátrányból sikerült fordítaniuk” – írja az IHT. Az aranylabdás Cannavaróval külön is foglalkoznak a cikkben, a szerző szerint kritikán aluli teljesítményt nyújtott a tavalyi vébén fantasztikusan teljesítő hátvéd.

Buffon bocsánatot kért

Az AP hírügynökség megemlíti, hogy hiába kérte az olasz liga vezetőitől Donadoni, hogy hamarabb kezdődjék el a bajnokság, az illetékesek nem hallgattak rá. Az olasz játékosok és a tréner is a meccshiányt nevezte meg a szerdai vereség okaként.

Az angol Guardian sem kíméli a Real Madridban futballozó Cannavarót. „Árnyéka volt önmagának a magyarok ellen. Soha nem játszott ilyen rosszul a védő. Elképesztő hibákat vétett. A második magyar gól előtt rossz ütemben szerelte Priskint, majd Gera lopta le a lábáról a labdát, ami a 3-1-es végeredményhez vezetett” – írja a Guardian, majd Donadonit idézi: „Fabio két csúnya hibát is elkövetett, de ez sajnos benne van a labdarúgásban.”

A lap végül a világ egyik legjobb kapusának tartott Gianluigi Buffont bocsánatkérését idézi: „Fizikálisan még korántsem vagyunk a topon, de ez nem mentség, kellő lelkesedéssel ezt pótolhattuk volna. Minden dicséret megilleti a magyarokat, akik végig elszántan küzdöttek.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik