Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland

A nyár utolsó hétvégéjén világsztárokkal dübörög a Szegedi Ifjúsági Napok, Szentendre éjjel-nappal nyitva lesz, a Bakáts téren a Quimby, a Müpában swingegyüttesek zenélnek. Programajánló.

A nyárvég utolsó nagy dobása a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) évek óta. Idén példul olyan zenekarokat láthatunk a Tisza-parton, mint a Kosheen vagy az Apollo 440. Aki szereti a 20-as, 30-as évek swing-lüktetését, az menjen a hétvégén a Művészetek Palotájába, aki inkább elektro-pörgésre végyik, annak ott a Bónusz Parádé. Hétvégén tartják a Szentendre Éjjel-nappal Nyitva fesztivált, tehát a Duna-part sem marad el a testvérfolyónál tartott bulitól. Szóval, használjuk ki az utolsó nyári hétvégét!


A televbízióban is találtunk néhány krimit és egy szép-vad angol filmet.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

Menjek…

péntek, augusztus 24.

… a New Orleans Swingfesztiválra a Művészetek Palotájába

A New Orleans Swingfesztivált már harmadszor rendezik meg, s mára a tradicionális jazz egyik legfontosabb közép-európai seregszemléjévé nőtte ki magát.



Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 1

Jakub Safr és a Shaffer´s Riffers


A pénteki nyitónapon egy cseh-magyar swingkoncertet rendeznek, ahol a magyar színeket a Hot Jazz Band, Bohémia színeit pedig Jakub Safr és a Shaffer’s Riffers képviseli. Az előbbi a trombitás-énekes Bényei Tamás széles körben ismert, népszerű zenekara, az utóbbi pedig a 2005-ös swingfesztiválon is nagy sikert aratott elképesztően virtuóz cseh zongorista és kilenctagú formációja.

… Kosheen koncertre Szegedre

Az egész hétvégén még dübörgő Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) nagyszínpadán ezúttal a brit sikercsapat, a – Hide U, a Resist, a Hungry című számokat jegyző – Kosheen mutatja be új lemezét. Nagy-Britannia egyik vezető zenekarát 3-an alkotják: Sian Evans énekesnő, valamint Darren Decoder és Markee Substance dalszerzők.


Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 2

Kosheen


Honlapjukon olyan zenekarként határozzák meg magukat, amely nem csupán figyelmen kívül hagyja a zenei szabálykönyvet, hanem újra is írja azt. A Kosheen legújabb, Damage című albuma tavasszal jelent meg, az együttes pedig turnéra indult, amelynek idén egyetlen magyarországi állomása lesz a szegedi. A kilátogató közönség experimentális erejű, sajátos hangzásvilágú élő koncertre számíthat, ahol ott a helye mindenkinek, aki unja a sablont és valami újszerű zenei élményre vágyik.

bővebben>>

… költői estre és koncertre a Quimbyvel a Bakáts térre

A Művészetek Völgyéből a Ferencvárosba költözik a Bárka Kikötő augusztus utolsó hétvégéjén. A nagykoncertek a Bakáts téren lesznek, ám a Kálvin téri felfordulás (4-es metró) és a Ráday utcában zajló építkezések miatt a délutáni és koraesti programok új helyszínre, a nemrég felújított, gyönyörű Ferenc térre kerülnek.



Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 3

Kiss Tibor (Quimby) a Szigeten


Péntek este a zenés költői estre kerül sor, ahol saját verseit olvassa fel Kemény István, miközben a Quimby zenél. Fél kilenctől pedig a zenekar koncertjére kerül sor. A nyáron többször láthattuk: jobbak mint valaha.

Folytatás a következő oldalon! Kattintson a lenti címre!

—-Szombat: Parádé Bónusz, Csattanuga csucsu, Apollo 440—-

szombat, augusztus 25.

… Parádé Bónuszra a Népstadionhoz

Bár a Budapest Parádé idén elmaradt, annak zárórendezvényeként elhíresült sokhelyszínes megaparti, a Parádé Bónusz szombaton ismét jelentkezik. És a hagyományt folytatva idén is kivételes programfelhozatalt prezentál: több olyan világsztár érkezik Magyarországra, akik Európában vagy az Egyesült Államokban önálló fellépéseiken is sportcsarnokokat töltenek meg, vagy éppen a legnevesebb európai fesztiválokon főműsoridőben szórakoztatják a közönséget.


Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 4

Bónusz Parádé


A világsztárokkal teletűzdelt nemzetközi és magyar dj-mezőny, professzionális live act produkciók, különleges MC-k 2007-ben 3 kiemelt helyszínen vonulnak fel a Népstadionkertben és a SYMA Rendezvényközpont csarnokaiban. A nemzetközi sztárfellépőkön kívül a hazai szcéna legjobbjait is viszontláthatjuk a monstre fesztiválon.

… Csattanuga csucsura Szentendrére

Földes László (Hobó) a debreceni Csokonai Színháznak írt darabját adja elő a társulat a Szentendrei Teátrumban. A megboldogult ötvenes években járunk, a jelzettnek megfelelően egy valódi spiclirevüben, ahol a neonfeliratú kávéházban múlatják az időt a kor jellegzetes figurái, a hadifogságot is megjárt tulajtól, a régi szervezett munkásig. Spiclirevünk kellékei az ugyancsak jellegzetes slágerek, a kávéházi közegben háborús-kollektivizálásos-államosításos túlélőnek bizonyuló Seres Rezső-nótától a Kétszer kettő néha ötig.



Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 5

A debreceni elõadás


Vendéglátó egységünk szereplői valóban revüszerű kavalkádját jelenítik meg az akkori magyar társadalomnak, vannak itt különböző költők, hallgató (hallgattatott), bértollnok és idealista, vannak futballistáink, van hajdani arisztokratából lett énekesnő, megjelenik a népi demokrácia főszereplője, a nép maga és van egy „jelentéktelenünk”, ki legfőképpen jelentéseket írogat. A hozzávalókból Hobo gyakorlatilag olyan egyveleget főz, ami a puszta hangulatidézésen messze túlmenően, egyedi, eredeti atmoszférát teremt, meglepi és beszippantja a nézőt.


A darab egyébként a Szentendre Éjjel-nappal Nyitva című rendezvény keretében lesz bemutatva, érdemes körülnézni máshol is a városkában.

… Apollo 440 koncertre Szegedre

Magyarországon kizárólag Szegeden a SZIN-en lép fel – hosszú hallgatás után – az Apollo 440. A Lenny Kravitznek és a U2-nak is remixeket készítő csapatról a 2003-as a Dude Descending a Staircase című albuma óta keveset hallattunk.



Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 6

Apollo 440


Mint kiderült, a csapat ezt az időt zenék írására fordította, filmes és remix projekteken dolgoztak. Most úgy érzik, újra eljött az idő, hogy felrázzák a közönséget, azaz készülnek a nagy visszatérésre.

bővebben>>

Folytatás a következő oldalon! Kattintson a lenti címre!

—-Vasárnap: Boban Markovic, Zsidó Fesztivál—-

vasárnap, augusztus 16.

… Boban Markovic Orkestar koncertre Sopronba

A Boban Markovic Orkestar koncertjével zárul a Soproni Nyár elnevezésű programsorozat. Emir Kusturica filmjeinek hangulatát vasárnap este nyolctól élhetik át élőben az érdeklődők a Lővér Kempingben.



Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 7

Boban Markovic


Korábban sokkal többször lépett fel Magyarországon a zenekar, mostanában mintha megcsappant volna a koncertjeik száma. Pedig mindig befűtenek rendesen a közönségnek. Mostanában egyre hangsúlyosabb szerepet kap Boban fia a fellépéseken. Az alma pedig nem esik messze a fájától, mint tudjuk. Még, ha balkáni, akkor sem.

… a Zsidó Fesztivál eseményeire

Tíz évvel ezelőtt indította útjára a Zsidó Nyári Fesztivált a Budapesti Zsidó Hitközség. A programsorozat szélesre tárt kapukkal várja a magyar, az európai és a tengerentúli közönséget, zsidókat és nem zsidókat egyaránt. Hagyományosan az egyik központi helyszín a Dohány utcai zsinagóga, ahol idén fellép többek között, a Budapest Klezmer Band és a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, a 100 Tagú Cigányzenekar és itt rendezik a Nemzetközi Kántorkoncertet is.



Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 8

Shlomo Artzi


Vasárnap a Syma csarnokban koncertezik a fesztivál keretében Shlomo Artzi, aki ma az egyik legsikeresebb izraeli előadó. Több albumot adott el, mint bármelyik másik izraeli énekes, előadásai rendkívül népszerűek. Artzi zenéje a rockot az eredeti héber dallamokkal vegyíti, a legprominensebb visszatérő képe a tánc, mint az élet és vitalitás szimbóluma. Szintén vasárnap lesz Fassang László orgonahangversenye a Dohány utcai Zsinagógában. Műsoron Liszt, Bach, Schumann és mások művei. A cigány dalokban közreműködik a csodálatos hangú Palya Bea.

Folytatás a következő oldalon! Kattintson a lenti címre!

—-Mozi-, tévéajánló—-

moziba…


A hét filmjei: képzelt és valós rémségek

Ezen a héten láthatunk elgondolkodtató horrort (Csapatleépítés), ábrándos thrillert (Láthatatlan), és láthatjuk a másodízben a kamerák mögé telepedett latin sztár, Antonio Banderas „önvallomását” a spanyolországi csikóévekről (Forró zápor).



Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 9

Csapatleépítés


bővebben>>


maradjak…

… tévézni

péntek, augusztus 24.
Duna Tv, 22:15

Mulholland – Gyilkos negyed

Az izgalmas krimi az ötvenes évek Los Angelesében játszódik. A Los Angeles-i rendőrség mostanában egyre gyakrabban bukkan kétes hírnévnek “örvendő” áldozatokra a Mulholland negyed hatalmas lejtőjének mélyén.


Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 10


Valaki az igazságszolgáltatást a saját kezébe véve, szép sorban “kivégzi” a rosszfiúkat. Max Hoover nyomozó a vezetője annak a rendőrségen belül “másodállásban” működő csoportnak, akik a város legkeményebb gengszterei ellen indulnak hadba. A zsaruk saját hatáskörükben döntik el, ki az, aki megkapja az egy útra szóló menetjegyét a halálba.

szombat, augusztus 25.
TV2, 21:55

Manhattanre leszáll az éj

Sidney Lumet filmjének főszereplője Sean Casey ígéretes jogi karrier előtt áll – a kerületi államügyész asszisztenseként dolgozik. Édesapja, Liam még egyszerű rendőrtiszt, aki társával, Joey-val éppen Harlem egyik legnagyobb drogkereskedőjén készül rajtaütni. Egy rejtélyes tévedés folytán azonban minden balul üt ki: három rendőr életét veszti az akció során, Liam életveszélyes sérülést szenved, a drogkereskedőnek pedig sikerül kereket oldania.


Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 11


A kerületi ügyész Seant, a hős rendőr fiát bízza meg az időközben politikai botránnyá terebélyesedett üggyel. A kezdő jogásznak nincs könnyű dolga: ellenfele a félelmetes hírű sztárügyvéd, Sam Vigoda, aki nem kevesebbet állít, mint hogy a rendőrséget szoros szálak fűzik a kábítószer-kereskedelemhez. (Még szombaton

vasárnap, augusztus 16.
m1, 00.00

Szerelmem nyara

Pawel Pawlikowski számos díjjal jutalmazott filmjében alapvető emberi érzelmekkel operál, mégis úgy használj őket, hogy kerüli a közhelyeket. A történet egy testvérpárról szól, Philről és Monáról, akiknek a helyi kiskocsma jelenti az egész világot. Itt iszogatnak rendszeresen, itt tengetik vad játékokkal unalmas hétköznapjaikat. Mona nagy megdöbbenésére, Phil a vallásban keres új értelmet életének. De hamarosan újabb meglepetés éri: beállít az életébe Tamsin.


Menjek vagy maradjak – Parádé vagy Mulholland 12


Mona 15 éves. Iszik, betörésekből tartja fönn magát, mellesleg pedig játékgép-függő. A kocsmában, ahol dolgozik, pocsékul mennek a dolgok. Egy véletlen folytán megismeri az előkelő családból származó Tamsint, akinek édesanyja színésznő, nővére pedig halálra éheztette magát. A sorsdöntő találkozást követően a két tinédzser eddig sem nyugodt élete végleg a feje tetejére áll. Mona Tamsinék luxusvillájába költözik, ahol a lányok vad szerelembe, a szenvedély és az erőszak csapdájába esnek, ami egész addigi életüket megváltoztatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik