Élet-Stílus

Megérkezett Pécsre Carreras

A világhírű spanyolt szerdán délután díszdoktorrá avatja a Pécsi Tudományegyetem szenátusa. Csütörtökön pedig koncertet ad az Expo Center szabadtéri színpadán.

A művész magánrepülőgépe Barcelonából indult, és este negyed tízkor landolt a pogányi reptéren. José Carrerast luxuslimuzinnal vitték Pécs egyik belvárosi szállodájába, ahol Tasnádi Péter, a baranyai megyeszékhely polgármestere fogadta, majd elfoglalta a hotelben a Zoób Kati által külön neki tervezett lakosztályt.


Semmi extra kívánság


Krausz György, a szálloda igazgatója elmondta: José Carrerasnak nem voltak olyan kívánságai ellátásával kapcsolatban, melyek bármelyik vendégnek ne lehetnének. Azt kérte, hogy a hálójában legyen teljes sötétség, szobájában “illatmentes” virág, üdítőitalok, ásványvíz és sütemény. Meghagyta, hogy délig szeretne pihenni és kívánsága volt, hogy reggelijét vigyék fel a szobájába. Krausz György megjegyezte, hogy a hotel szakácsai főznek rá, csakúgy, mint a többi vendégre. Étlapról választhat fogásokat magának, ha ezzel kapcsolatban külön kívánsága van, azt a személyzet igyekszik teljesíteni.


José Carreras és a vele fellépő előadók csütörtökön délután az Expo Centerben tartják a főpróbát, ezt 20 órától a kétszer ötven perces előadás követi. A szabadtéri fellépéshez hatezer férőhelyes nézőtér épül, a kétszáz négyzetméteres színpadot, valamint a hang- és fénytechnikai berendezéseket az Omegának is dolgozó Frenreisz Károly cége szereli össze, az elemeket tizenhat kamionnal szállítják Pécsre. A kiváló hangzás elérésében egy Londonból érkező hangmérnök működik közre.


Teltház várható


A tenor a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozat felvezetéseként Sabiona Puertolas spanyol szopránénekessel, Kincses Veronikával, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas énekesével és a Pannon Filharmonikusokkal lép fel. A Mediterrán Est elnevezésű programban a népszerű operaáriák mellett a legkedveltebb spanyol, olasz és nápolyi dalok is felcsendülnek. Részletek hallhatók a Rómeó és Júliából, a Toscából és Lehár Ferenc Víg özvegyéből is. A koncerten David Giménez, José Carreras unokaöccse vezényel.


Kapás Szabolcs, pécsi koncertet lebonyolító Pécsi Rendezvényszervező Kht. igazgatója elmondta, hogy a hatezer jegyből több mint ötezret már eladtak. A belépők a helytől függően 7 900 és 14 900 forint közötti összegért kaphatók, de van még néhány 60 ezer forintos platinajegy is a tehetősebbeknek, akik az előadást az első sorból kívánják figyelemmel kísérni és a fogadáson is szeretnének részt venni. A koncert közeledtével felgyorsult a jegyeladás, így a rendezvény várhatóan teltházas lesz – jegyezte meg.


José Carreras először az 1980-as években lépett fel Magyarországon, pályafutása elején többször dolgozott együtt Házy Erzsébettel, később Tokody Ilonával és Rost Andreával. A Művészetek Palotájában ő “énekelte be” a Nemzeti Hangversenytermet, ahol fél évvel később újabb koncertet adott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik