Élet-Stílus

Doktor Carreras holnap koncertezik

José Carrearast díszdoktorainak sorába fogadta a Pécsi Egyetem. A „Három Tenor” tagja holnap kétszer ötven perces koncertet ad a Pécs Európa Kulturális Főváros-projekt első felvezető rendezvényeként.

Carreras úgy érkezett tegnap este Pécsre, ahogy az tőle várható volt. Diszkrét eleganciával, fehér ruhában, nyakán selyemsállal, sztárallűröket mellőzve szállt ki a Pécs-Pogány reptéren landolt magángépéből. Miután az időjárás nem kedvezett az érkezésnek, a város fogadó delegációja – élén Tasnádi Péter polgármesterrel- a belvárosi szálloda halljában köszöntötte a nagyhírű vendéget.

Carreras arcán az elmaradhatatlan szelíd mosollyal üdvözölte az egybegyűlteket, majd azt mondta: „nagyon boldog vagyok, hogy Pécsett lehetek, s köszönöm Önöknek ezt a megtisztelő fogadtatást. Már izgatottan várom az ünnepséget az egyetemen, és persze a koncertet. Remélem, hogy a látogatásom sikeres lesz !”

A tenor Puskást emlegette

Ma délután egy órakor fogadta a pécsi egyetem díszdoktorává José Carrerast. Az avató ünnepségen anyanyelvén elmondott székfoglaló beszédében a művész megköszönte az egyetem szenátusának, s Gábriel Róbert rektornak a Honoris Causa kitüntetést, s reményét fejezte ki, hogy fellépésével hozzájárulhat a város 2010-es sikeréhez.


Doktor Carreras holnap koncertezik 1

Carreras átveszi a díszdoktorit



Carreras meglepően széleskörű tájékozottságot mutatott a magyar kultúra iránt, név szerint sorolta a hazai zenei élet egykori és mai kiválóságait de szót ejtett kedvenc sportjáról, a fociról is. Fanyar humorát jól példázta, amikor Puskás Ferenccel kapcsolatban megjegyezte: „kiváló labdarúgó volt, csak azt sajnálom, hogy az ellenfél csapatában játszott, amelynek nevét most nem is említeném…” A művész hosszasan beszélt viszont a nevét viselő alapítványról, melyet a leukémiából való gyógyulását követően alapított. „Mindig fontos volt számomra a művészet , hiszen minden egyes fellépés új kihívást, a taps pedig az újabb győzelmet jelenti”- zárta székfoglalóját a művész.

Minden zenész nagy szeretettel gondol Magyarországra, amely a kultúra, különösen a zeneművészet terén a leggazdagabb országok közé sorolható – fogalmazott a művész. José Carreras hangsúlyozta: Magyarország olyan nagy tehetségű zeneszerzőket adott a világnak, mint Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán, olyan karmestereket, mint Ormándy Jenő, Doráti Antal és Solti György, valamint olyan különleges előadóművészt, mint a zongorista Schiff András. A művész az operavilág magyar hírességei közül Rost Andrea, Tokody Ilona és Marton Éva énekest emelte ki.

Ki lehet egyetemi díszdoktor?

A pécsi intézmény díszdoktori listája meglehetősen hosszú. Olyan nevek sorakoznak rajta, akiknek Pécshez valamilyen kötődésük volt: e város egyetemén tanultak, ám tudományos munkásságukkal világhírt külföldön szereztek maguknak, vagy kapcsolataik révén segítik a Campus munkáját, öregbítik hírnevét, támogatják az itt tanuló fiatal kutatókat.


Doktor Carreras holnap koncertezik 2

Székfoglaló beszéd


Így például Honoris Causa doktori elismerésben részesült a legutóbbi években Jean-Luc Honreau, a Párizsi Keleti Nyelvek Egyetem tanszékvezetője, Vincze Mária közgazdász professzor, akadémikus, Cornelia Isler-Kerényi a klasszika archeológia doktora, Kristó Gyula történész, akadémikus, József Mikuska zoológus professzor, vagy Sándorfy Kamill professzor, korunk legkiemelkedőbb, külföldön élő természettudósa.

A díszdoktori ceremóniát követő nemzetközi sajtótájékoztatón a FigyelőNet kérdésére – miszerint a már meglévő számos díszdoktori címe közül van-e számára különösen kedves – Carreras azt válaszolta: „minden eddigi elismerés mást jelent számomra, hiszen azok mögött különböző nép és kultúra áll. De természetesen mindig a legutolsó a szívemhez legközelebb álló. Ezt érzem most a pécsi avató ünnepség után is.”

A hivatalos program zárásaként Carreras az egyetemen hagyta kézlenyomatát, majd némi pihenő után közös próbára sietett, ahol Kincses Veronikával és a Pannon Filharmonikusokkal találkozott.

A nagy koncert

A nemrég átadott Expo Center – ahol a szabadtéri fellépésre sor kerül – hatezer néző befogadására alkalmas. Ugyanott zajlik holnap délután a főpróba is, amelyet este nyolctól a koncert követ. A fellépéshez szükséges infrastruktúráról (hang és fénytechnikai berendezésekről) Frenreisz Károly cége, a kiváló hangzásról pedig egy Londonból érkezett hangmérnök gondoskodik.

A „Mediterrán Est” elnevezésű programban népszerű operaáriák mellett közkedvelt spanyol, olasz, nápolyi dallamok is felcsendülnek majd. Így például hallható lesz a Rómeó és Júliából, a Toscából, de Lehár Ferenc Víg özvegyéből is részlet. A koncertet egyébként Carreras unokaöccse, David Giménez dirigálja.

A különleges zenei csemegét – amely egyben Pécs Európa Kulturális Főváros-projekt első felvezető rendezvénye – már kezdetben óriási érdeklődés kísérte Pécsett. A jegyek azonban nem úgy fogytak, ahogy arra a szervezők számítottak. (A jegyeladási reklámot például ma is bejátszotta a helyi rádió). A szervező, Kapás Szabolcs azonban derűlátóan úgy véli: várhatóan telt házas előadás lesz holnap este. A belépők 7900 és 14 900 forint között mozogtak. A tehetősebbek 60 ezer forintért az első sorban foglalhatják el helyeiket, és a koncertet követő fogadáson is részt vehet.

Az életút, amit egy betegség kis híján félbetört

A „Három tenor” egyike, Josep María Carreras i Coll néven látta meg a napvilágot 1946 december 5-én, Katalónia fővárosában, Barcelonában. Ötévesen lépett fel először egy helyi rádióműsorban, majd 11 évesen elénekelte a gyermek szerepét Manuel de Falla Pedro mester bábszínháza című műben.


Doktor Carreras holnap koncertezik 3

A Három Tenor egyike


Korai sikerei ellenére vegyésznek készült, de végül örökre magával ragadta zene szeretete. Az első nagy sikert egy nemzetközi énekverseny hozta meg számára, amelynek fődíja után Carlos Cabellé (a világhírű operaénekes Monserrat Caballé tesvére) egyengette tovább a pályáját. Caballé kiváló menedzsere lett az ifjú, ám sikerekre éhes tenornak. Carreras előtt egy csapásra megnyíltak a világ neves opera színpadai. Fellépett többek között a londoni Covent Gardenben, a new-yorki Metropolitenben, a bécsi Operaházban, a milánói Scalában, de vendégszerepelt a budapesti Operaházban is. Emellett több filmet forgatott.

Pályája töretlenül ívelt mindaddig, amíg 1987-ben – amikor Párizsban forgatta a Bohéméletet- orvosai közölték vele: akut leukémiában szenved. A betegség híre ugyan rendkívül megviselte, de családja, barátai és orvosai bíztatása átsegítette élete gyötrelmes periódusán. A betegséget legyőzve egy év múlva ismét közönség elé lépett. A színhely ezúttal a barcelonai Diadalív előtti tér volt, ahol G. Puccini Turandotjából Kalaf , „Győzni fogok”(Vinceró) című áriáját is elénekelte. Az ünneplő tömeg hatalmas ovációval fogadta a nagy visszatérést. Azóta koncert naptára rendszeresen hat évre előre telített, csodálatos hangjával, nagyszerű színészi játékával folyamatosan kápráztatja el az opera szerelmeseit.

Amióta szintén világhírű két kollegájával – az olasz Luciano Pavarottival és a szintén spanyol Placido Domingóval – számos nagy sikerű fellépés erejéig összeállt, a „Három Tenor” néven emlegeti őket a világ.

José Carreras 15 évvel ezelőtt járt utoljára Magyarországon. Holnapi pécsi koncertjén Kincses Veronikával több opera részletből is énekel duettet. Kincses Veronika , a PTE professzora nem először lép közös színpadra a neves tenorral. Szívesen emlékezik az első találkozásra, amikor Giordano Fedoráját énekelték lemezre Budapesten. A Pécsi Tudományegyetem professzor asszonya szerint Carreras kiváló partner, remek, segítőkész kollega.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik