Élet-Stílus

Ügyek, emberek

A munkaerőfelvételtől a karriertervezésig a humánerőforrás-gazdálkodás minden területén elképzelhetetlen ma már a tervezett és gyakorlatközpontú munka támogatószoftverek nélkül.












Ügyek, emberek 1


Ügyek, emberek 2

Ügyek, emberek 3
Ügyek, emberek 4

Elöljáróban látnunk kell, hogy a legtöbb szoftverfejlesztő a kezdetektől az aprómunkára feküdt rá, s így elsősorban a számviteli, munkaügyi, ügyviteli segédprogramok kidolgozását favorizálta. Így kívánta az üzlet is, hiszen ezeket tömegcikknek lehet tekinteni. Ezt az idő mára annyiban meghaladta, hogy sok nagy cég a munka- és bérügyeket kiszervezi. Tehát a munka- és bérügyi, tb- és prémiumszámítást végző szoftverek nem tűnnek el mindenhonnan, munkában maradnak, csak éppen szolgáltatások szerveződnek köréjük.

Ennyiben önálló életet is élnek, tekintve, hogy kikényszerítik a fejlesztőkből a szoftverek sokoldalúságát. E programok ugyanis már nyilván tekintettel vannak arra, hogy termelő vagy szolgáltató jellegű vállalat használja őket, vagy a közszolgálat valamelyik régiójában kell mindezeket a feladatokat elvégezni. Sőt az sem mindegy, hogy hazai vagy multinacionális vállalat itteni cégéről van-e szó, hiszen az elszámolási, könyvelési rendszernek a hazai és nemzetközi (anyaországi) követelményekhez egyaránt alkalmazkodnia kell.

Mivel az idehaza működő vállalatok száma mára meghaladja 900 ezret, látható, hogy ez óriási piac. Kisvállalkozásnak is kell, ha más nem, legalább egy számlázó program, ha pedig nő az alkalmazottak létszáma, akkor bér- és munkaügyi nyilvántartást kell vezetni, kereskedelmi cégnél készletnyilvántartás szükséges, termelőnél raktárnyilvántartó.









Ügyek, emberek 5


Összehangolt működés


A NexONHR programmoduljai integráltak a cég nexONBÉR és Berenc bérügyviteli rendszereivel, valamint a nexONTIME elektronikus beléptető és munkaidő-nyilvántartó rendszerrel is. Az adatok így egységesen kezelhetőek a teljes vertikumban, természetesen összekötve funkciókkal, feladatokkal és személyekkel. Olyan nagyvállalatok vásárolták már meg, mint a Flextronics, a KSH, az MTI, a Malév vagy a Zwack.

Ügyek, emberek 5
Ügyek, emberek 4

A középvállalatoknál vagy a még nagyobb cégeknél pedig a mennyiség átcsap új, komplex igényekbe. Összetett személyügyi nyilvántartási és kezelési rendszerek fejlesztését várják el, hogy a munkaerő-toborzástól a karriertervezésig, a képzéstől a kompetencia meghatározásáig összefogottan és szakszerűen végezhessék a hománerőforrás-gazdálkodás szabta feladatokat.

ÜGYVITELI ROBOT. Az eszközigények az elmúlt másfél évtized során alaposan átalakultak, korszerűsödtek, nyilvánvalóan a vállalatok, valamint a társasági és adótörvények igényei szerint formálódtak. Se szeri, se száma a hazai kisebb és nagyobb szoftverfejlesztő cégeknek, amelyek egyedi vagy komplex szoftvercsomagokat alakítottak ki.

Kezdetben, a kilencvenes évek elején még egyedi telepítésűek voltak a programok, a szoftveres rendszerint a cég portáján installálta a programot, helyben írta bele a programba a cég igényelte elemeket. Azután a Microsoft megjelenése, az Office-család grafikai képének térhódítása, egyszerűsége forradalmasította ezt az iparágat is. Az ügyviteli programok ma már Microsoft-barátok, és az új évszázad igényének megfelelően mind gyakrabban webes felületűek is, mert az internet magától értetődővé tette a távoli elérés és regisztrálás kívánalmát.

Az ügyviteli programoknak az a funkciójuk, hogy mentesítsék az ügyviteli, bér- és munkaügyi munkatársakat a legaprólékosabb, legmunkaigényesebb robottól. A ma legismertebbnek vagy legnépszerűbbnek nevezhető programokat olyan nagyvállalatok állítják elő és forgalmazzák, természetesen dobozolt változatban, mint például a Nexon, a VTSoft, az Orgware, a Nexum, a Chronos, a Carnation, a Cobra, a TopSoft, a Karádi Rendszerház, hogy csak a legismertebbeket soroljuk.

De vég nélkül folytathatnánk. Némelyik cég csak ügyviteli szoftvereket fejleszt és forgalmaz, mások, kinőve ebből az iparból, komplex szolgáltatásokat, például vállalatirányítási rendszereket (CRM) vagy hr-szoftvereket is fejlesztenek és forgalmaznak, építenek. Az építés kifejezésnek azért van itt helye, mert ez utóbbiakat csakugyan egy-egy cég köré lehet építeni. Olyan építőkockákból, úgynevezett modulokból rakhatóak ma már össze ugyanis, amelyekből a vállalat maga válogathatja ki a neki szükséges elemeket.

Megfigyelhető azonban egy határozott szétválási folyamat is, állítják a szakmabeliek: az ügyviteli programok fejlesztői ebben a szegmensben igyekeznek erősíteni, újat hozni, a más irányba indulók, a komplexebb vezetői, személyügyi irányítói rendszerek tervezői ellenben a maguk a régiójában igyekeznek megkapaszkodni.

Az előbbibe tartozik például az Orgware, amely magát szoftver- és alkalmazásfejlesztőnek tartja, és különböző informatikai platformokon végez szoftverfejlesztési munkákat. Fő profilja az ügyviteli alkalmazások fejlesztése, de az ehhez kapcsolódó szolgáltatások széles körét is kínálja partnerei számára. Bér- és munkaügyi programjai annyiban összetett alkalmazást nyújtanak, hogy a személyi állomány adatainak nyilvántartását és gondozását az elsők között kapcsolták össze például beléptető rendszerekkel. Ennyiben az erőforrás-szervezés felé is tettek egy lépést. Mégis, alapvetően az ügyviteli alkalmazások fejlesztése, forgalmazása maradt a profil.

Hasonlóképpen, a térfél innenső oldalán működik például a TopSoft. A TopSoft Rendszerház Rt. (szervezeti elődje 1990-ben alakult), kulcsrakész, a felhasználó igényeit maximálisan kielégítő ügyviteli információs rendszereket fejleszt, telepít és követ naprakészen. Ennek az üzletágnak fontos feladata, hogy az eladott rendszerek frissíthetők legyenek, kövessék a bér- és munkaügy, az adó- és tb-szabályok változásait. A másik fontos cél, hogy a fejlesztés és rendszerintegrálás mindenkor a legfejlettebb módszertani és szoftver-hardver platformokon történjen.

Az elmúlt évek során a Topsoft Rt. termékeit közel ezer felhasználó vásárolta meg, összességében 3500 programot adtak el. Termékeiket úgy alakították ki, hogy rugalmasan illeszthetők legyenek több platformhoz és adatbázis-kezelőhöz. A kezdeti időszakban a DOS-alapú, majd a UNIX-ra kiterjesztett család működött. Mára a Windows-technológia térhódításával egy új, grafikus felületű, még inkább felhasználóbarát rendszer dinamikus fejlesztése kezdődött el.













Ügyek, emberek 1


Ügyek, emberek 3
Ügyek, emberek 4

A programcsomag a munkáltatónál bármely jogviszonyban (fő- és mellékállás, megbízási díj, szerzői díj, tiszteletdíj, illetve egyéb jogviszonyban) állók személyzeti és munkaügyi adatainak nyilvántartását (szabadság, képzettség , oktatás , nyelvismeret, személyzeti információ, teljesítményértékelés), a szükséges listák, kimutatások és statisztikák elkészítését végzi egy dolgozó több jogviszonyának egyidejű kezelése mellett. A rendszer a Munka Törvénykönyve, valamint a köztisztviselőkre és a közalkalmazottakra vonatkozó törvények folyamatos figyelésére épül.

Ebből a körből való még például a Karádi Rendszerház, amely a fejlődés új irányára példa: a Microsoft Navision termékcsaládjának egyik rendszerintegrátora. 2003 áprilisában kötött partnerszerződést a Microsoft Business Solutions Kft.-vel a Navision magyarországi forgalmazásáról.

A közép- és kisvállalatok számára kifejlesztett Navision integrált vállalatirányítási rendszer azt kínálja, hogy átfogó módon automatizálják az üzleti folyamatokat, szerves egésszé fogva össze az olyan különböző részterületeket, mint a pénzügy, a disztribúció, a beruházási projektek elszámolása, az elektronikus kereskedelem, a személyügy, a gyártás, az ellátásilánc-kezelés (SCM), az operatív üzleti adatelemzés (BI), az értékesítés és a marketing, valamint az ügyfélszolgálat és az ügyféltámogatás. Mindebből a lényeg: a redmondi óriás felismerte, hogy a szoftverfejlesztés új piaca nyílt meg a kkv-szektorban, amely „szabványosított” tömegtermékkel könnyebben bevehető, mint egyéni alkalmazásokkal.

KORSZERŰ SZERVEZÉS. A hr-terület az ügyviteli elemeket ma már altevékenységeként tartja számon, sokkal inkább a szervezetépítés és -fejlesztés a valódi feladata, tehát az erőforrások leghatékonyabb működtetése, vagyis egyfajta gazdálkodás a humán tőkével. A nyilvántartás persze ennek alapkövetelménye, de csak eszköz az erőforrás-gazdálkodás és -tervezés számára. Ezt a funkciót támogatják a korszerű hr-szoftverek, amelyekből még nem sok van a piacon.

Ilyen például a Carnation úgynevezett hrPOWER rendszere. Azoknak a cégeknek ajánlják, amelyek sok időt töltenek el a megfelelően képzett munkaerő felkutatásával, de ezt még hagyományos csatornákon keresztül teszik. Alkalmazása költségcsökkentést jelent, hiszen mind az ügyintéző, mind a jelentkező webes felületen bonyolítja le akcióját. Lényegében az erőforrás-gazdálkodás egy részterületét teszi eredményesebbé az internet felhasználásával. Az online regisztráció lényege, hogy az interneten kitölthető űrlapok segítségével az érdeklődők a cég honlapján keresztül jelentkezhetnek a hr-adatbázisba. A felvett adatokat a szoftver tárolja; nyomon követésük és visszakeresésük egyszerű.

A Nexum Magyarország Kft. is fejleszt és forgalmaz hr-megoldásokat a tevékenység egyes részterületeire. Ilyen a Karrier Portál a toborzás és szelekció folyamatának optimalizálására.

A másik menedzselt terület a képzés. A Nexum azoknak a cégeknek kínál költséghatékony alternatívát, amelyek kockázat nélkül szeretnék megtapasztalni a képzésmenedzsment elektronikus támogatásából fakadó előnyöket. Modulokból építkezve egyedi rendszert fejleszthet a cég magának. Így például képzésmenedzsment-stratégia felállításában meghatározhatják a projekt- és céldefiníciót, szervezeti hatáselemzést végezhetnek, mód nyílik folyamatelemzésre, valamint költség- és ütemtervek elkészítésére.

PÉLDÁUL. A Nexon szoftverrendszerét áttekintve képet alkothatunk arról, milyen igényeknek kell megfelelnie egy ma korszerű programcsomagnak. A nexONHR modulokból építkezik, és segítségével a teljes hr-munka kézben tartható. A rendszer grafikus és webes felületeken működtethető, és moduláris lévén, részletekben is megvásárolható, fejleszthető. „A moduláris rendszer rugalmasan tudja kiszolgálni a cégek változó igényeit – ismerteti a Nexon nexONHR nevű szoftverét Gál Eszter, a vállalat hr-üzletágának vezetője. – A vállalati méret növekedésével, illetve a hr-funkciók bővülésével újabb és újabb modulok kapcsolhatók be a hr-adminisztráció támogatására.”

A szoftver teljes egészében magyar fejlesztésű, a magyar cégek igényeihez igazították, megoldást kínál a humánerőforrás-gazdálkodás minden területén – a munkaerőfelvételtől a karriertervezésig.


A rendszer öt, integráltan működő modulból áll, melyek a következő hr-tevékenységeket támogatják:
1. Személyügyi nyilvántartás

Személyügyi alaprendszer
Álláshelymodul
Szervezeti ábrakészítő


Kompetencia és munkaköri leírásmodul
2. Képzés & Fejlesztésmodul
3. Munkaerőfelvétel

Jelentkező-nyilvántartás
Projektnyilvántartás
Leválogatás
Internetes felület
Álláshirdetés
Jelentkezési lap
E-mailezés

4. Karrier- és utódlástervezés
Alaprendszer
Képzés & Fejlesztés
Karrier- és utódlástervezés
Juttatások
Teljesítménymenedzsment
Kompetenciamenedzsment

5. Cafeteria-rendszer
Cafeteria adminisztrátor-rendszer
Cafeteria munkavállalói önkiszolgáló (WEB)


A programcsalád erőssége, hogy egyes elemeit, így például a webes felületű karrier- és utódlástervezési rendszer teljesítményértékelési, képzési és fejlesztési funkcióit a vállalat teljes szervezete használhatja: a felsővezetéstől a középszint menedzsereiig, sőt a munkavállaló is hozzáfér a saját adataihoz, az őt leíró értékelésig. Ő is értékelhet, jelentkezhet képzésekre, illetve láthatja saját karriertervét. Mindenki a saját jogosultsági szintje alapján fér hozzá az őt megillető adatokhoz.

„A karrier- és utódlástervező NexonET fantázianevű rendszer az egyetlen, amelyet forgalmazunk, pedig nem mi fejlesztettük; ez egy német-amerikai fejlesztésű rendszer, s annyira jónak tartjuk, hogy a magyar piacra adaptálása mellett döntöttünk” – egészíti ki a korábbiakat Gál Eszter. A modulok fejlesztése egyébként folyamatos. Legutóbb készült el a toborzási modul legújabb verziója, amelyben internetes felületen lehet a meghirdetett állásokra jelentkezőket elérni, tőlük az adatokat begyűjteni, rendszerezni, visszakeresni és értékelni. A szabadon feltölthető úgynevezett szótárfelületek segítségével a standard elemek bármikor bővíthetőek vagy átnevezhetők a vállalat igényei szerint.

A Nexon rendszerének nagy előnye, hogy közvetlenül a programból lehet például a pályázókkal levelezni. A képzésmenedzsment-modulban felállítható az elérhető tanfolyamok katalógusa, egyszerre tartja nyilván a személyeket és a képzéseket, mindezt összehangolva a kompetencia-rendszerrel. Így, miután például a kompetenciaértékelés fényt derít a munkavállaló hiányosságaira, egyszerűen felállítható a képzési terv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik