Élet-Stílus

U 21-es Eb: olimpiai résztvevő az olasz csapat

Az olasz U 21-es labdarúgó válogatott megszerezte az ötödik helyet a Hollandiában zajló Európa-bajnokságon, s így kijutott a 2008-as pekingi olimpiára. Az olaszokon ezúttal is segítettek a büntetők.



A hollandiai résztvevők közül talán a két legjobban „építkező” együttes csapott össze Nijmegenben. Mindkét csapat remek, sokpasszos játékával szerzett híveket magának, más kérdés, hogy az olaszok a szerbek és az angolok ellen, a portugálok pedig a belgák ellen átkozhatták szerencséjüket, hisz dacára a rengeteg kidolgozott helyzetnek, végül nem érték el a várt (és elvárható) eredményt.

Ennek ellenére a nagyobb tét – az olimpiai részvétel – rányomta bélyegét a két mediterrán gárda játékára. Az első negyedóra említésre méltó helyzet nélkül telt, egyedül Giuseppe Rossi 11. percben kiharcolt helyzete volt említésre méltó. A jelenleg (még) a Manchester Unitedhez tartozó amerikai születésű olasz újsütetű csapattársa, Nani a másik oldalon okozott zavart, miközben a portugálok szép lassan átvették a kezdeményezést.

A félidő hajrájában Varela került közel a gólhoz. A szélső előbb tisztára játszotta magát, majd finom csavarása tekeredett el úgy a kapufa mellett, hogy Viviano csak nézte. Rögtön érkezett az olasz válasz: előbb a Romát erősítő Aquilani lőtt mellé távolról, majd Nocerino passzával Rossi hagyott faképnél három (!) portugál hátvédet, ám lezser lövését Ribeiro szögletre paskolta.

Az újrakezdés után ismét a Vivianit riogató Nani vonta magára a figyelmet, majd a meccs legszebb akciója következett. Rossi-Aquilani-Rosina volt a labda útja, a Torino irányítója finom bokamozdulattal a firenzei Montolivo elé tálalt, ám a támadó középpályás lapos lövését óriási mozdulattal, lábbal hárította Ribeiro. 16 perccel a vége előtt Rossi elég butuskán összeszedte második sárgalapját, ennek ellenére a létszám-hátrányba kerülő olaszok álltak közelebb a vezetés megszerzéséhez, de a csereként beálló, s a Serie B-ben szereplő Cesenában futballozó Graziano Pelle és a Juventust erősítő Chiellini is tévesztett.

A hosszabbításban már étek előnyükkel a portugálok – legalábbis ami a fölényt illeti. Ismét a legaktívabb Nani lőtt laposan (Viviano ha nehezen is, védett), később Veloso és Manuel Fernandes következett. Az utolsó negyedórában azonban a csereként pályára lépő, s a Manchester United mellett a Barcelona által is figyelt Djalo lábában volt az 1-0, ám méterekről mellbelőtte az olasz kapust.

Maradt a 0-0, s büntetőkkel örülhettek a tizennegyedszer is olimpiára jutó olaszok.

U 21-es Európa-bajnokság, Hollandia

Az 5. helyért:

Portugália-Olaszország 0-0, 11-esekkel 3-4

Nijmegen, De Goffert stadion. Vezette: Lannoy (francia)
Kiállítva: Rossi (74.)
A 11-eseket értékesítette: Moutinho (1-0), Nani (2-1), Veloso (3-3), illetve Graziano Pelle (1-1), Montolivo (2-2), Criscito (2-3), Palladino (3-4) – Manuel Fernandes és Antunes kihagyta
Portugália: Ribeiro – João Pereira (Djaló, 106.), Da Costa (Rolando, 85.), Semedo, Antunes – Moutinho, Veloso, Manuel Fernandes – Varela, Ricardo Vaz Té (João Moreira, 70.), Nani. Szakvezető: José Couceiro
Olaszország: Viviano – Motta, Andreolli, Chiellini, Criscito – Aquilani, Nocerino, Montolivo – Rosina (Palladino, 61.), G. Rossi – Pazzini (Graziano Pelle, 55.). Szakvezető: Pierluigi Casiraghi

A holland-szerb döntőre szombaton 20:45 órakor kerül sor Groningenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik