Élet-Stílus

Négy olimpiai kvótát szerzett az öttusacsapat

Három éremmel és négy olimpiai kvótával térnek haza a magyarok a rigai öttusa Európa-bajnokságról, melyen az oroszok és a britek mögött a harmadik helyen végeztek az eredményességi rangsorban.

Kapcsolódó linkek

ottusa.lap.hu
sport.lap.hu

Győzött Horváth Viktor, ezüstérmet szerzett a Horváth, Balogh Gábor, Fülep Sándor összeállítású csapat a hagyományos versenyben, s a dobogó harmadik fokára állhatott a Vörös Zsuzsanna, Máthé Vivien, Kovács Sarolta váltótrió.

Az egyéni viadalok első nyolc helyezettje szerzett pekingi indulási jogot, igaz, a magyarok és az oroszok a férfiak esetében ebből egyet-egyet nem használhatnak majd fel. A játékokon egy-egy nemzetből nemenként maximum két versenyző indítható, ha ennél több kvalifikálja magát, az adott szövetség dönt a nevezésről. A nőknél Vörös, az orosz Jevdokija Grecsisnyikova, a brit Heather Fell és Katie Livingston, az olasz Sara Bertoli és Claudia Corsini, a német Lena Schöneborn, valamint a lengyel Sylwia Czwojdzinska, a férfiaknák Horváth Viktor, Tibolya Péter és Balogh Gábor, az orosz Rusztem Szabirhuzin, Andrej Mojszejev és Ilja Frolov, továbbá a lengyel Marcin Horbacz és a litván Tadas Zemaitis jutott kvótához. (Az európaiak még az idei vb-n, illetve Világkupa-döntőn, valamint a jövő évi, budapesti világbajnokságon harcolhatják ki az indulás lehetőségét, valamint be lehet kerülni az olimpiai mezőnybe a 2008 júniusában érvényes világranglistáról is.)


Négy olimpiai kvótát szerzett az öttusacsapat 1

Horváth az egyéni arany mellett csapatban második lett (MTI)


Éremtáblázat (arany/ezüst/bronz):


1. Oroszország 3/2/1
2. Nagy-Britannia 1/2/-
3. Magyarország 1/1/1
4. Olaszország 1/-/1
5. Litvánia -/1/-
6. Fehéroroszország -/-/2
7. Lengyelország 0/0/1

A lettországi Eb-n a magyarok jórészt teljesítették az előzetesen megfogalmazott elvárást, de azért akadtak gyengébb teljesítmények is. “Több kvótát szereztünk, mint amennyire reálisan számíthattunk – kezdte összegzését Pálvölgyi Miklós, a férfi csapat szövetségi kapitánya. – Úgy tűnik, hogy a későbbiekben lesz még több is, ami mindenképpen hasznos, akár csak ha egy esetleges sérülésre gondolunk. Kiemelném Horváth Viktort, aki két világbajnoki második hely után végre nyert nagy versenyen. Balogh Gabi gyengébb lovaseredménye miatt elúszott a csapatarany és neki a hetediknél értékesebb egyéni helyezés. Váltóban a korábbi sikercsapat Kállai Ákos kiválásával felbomlott, újat kell alkotni” – mondta a kapitány, aki még megjegyezte, az újonc Tibolya Péter a hatodik helyével nagyot alkotott, az övé az utóbbi évek legnagyobb magyar vonatkozású berobbanása a nemzetközi élmezőnybe.

“Egy Európa-bajnokságon mindig fontosak a győzelmek, dobogós helyezések, de most úgy jöttünk ide, hogy az olimpiai kvótaszerzés az elsődleges. Vörös Zsuzsának ez sikerült – mondta Kulcsár Antal, a női válogatott szakvezetője. – Az ezt megelőző legutóbbi versenyt, a székesfehérvári Világkupát ugyan megnyerte, de tisztában voltunk azzal, hogy nem a legerősebb mezőnyben. Azt megelőzően mellhártyagyulladása volt és kéztőcsontzúzódással bajlódott, ezek miatt nem igazán tesztelhettük az Eb előtt. Kicsit szögletesen, nagy akarással, küzdve-harcolva végül bejött az ötödik helyre. Mindent összevetve azért úgy vélem, Zsuzsa sérülés és betegség nélkül is lehet néha ötödik, sőt nyolcadik is.”

A kapitány Máthé Vivientől, Füri Csillától és az újonc – tavaly még sífutóként téli olimpián szerepelt – Gyenesei Leilától összességében vagy egy-egy számban a mutatottnál többet várt a hagyományos versenyben. A Vörös, Máthé, Kovács Sarolta összetételű váltócsapat produkciójával elégedett volt, s külön kiemelte a még csak 16 éves Kovács bátor és eredményes versenyzését. “A célkitűzéseket nagyjából teljesítettük, ha nem is a legmagasabb szinten. Ezzel együtt nyilvánvaló, hogy hátradőlni nem fogunk ezekkel az eredményekkel” – tette hozzá.

Az öttusázók nem sokat pihenhetnek, másfél hét múlva már Olaszországban rendeznek Vk-fordulót, majd augusztusban – 16-tól 21-ig – következik a világbajnokság a német fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik