Élet-Stílus

Hiller leginkább Van Goghra büszke

A kulturális vidékfejlesztést és az esélyegyenlőtlenség csökkentését célzó lépéseket hangsúlyozta a terület elmúlt egy évét értékelve Hiller István szakminiszter csütörtökön.

Az oktatási és kulturális tárca vezetője a kormányszóvivői tájékoztatón a minisztérium programjai közül kiemelte a Portál könyvtárprogramot, az 580 vidéki múzeum modernizációját célzó Alfa programot, valamint a kulturális egyenlőtlenségek csökkentésére indított Közkincs programot.

Szólt arról, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT) átfogó könyvtár- és múzeumfejlesztésekre 8,5 milliárd forintot, a könyvtári hálózat szolgáltatásfejlesztéseire 9 milliárd forintot, míg a multifunkcionális közösségi központokhoz, illetve kialakításukhoz kapcsolódó Agora és Agora Plusz Programra összesen 23,5 milliárd forintot különítenek el.

A modern országkép alakítása jegyében, a Nemzeti Emlékezet Program részeként az idén Batthyány Lajos születésének 200. évfordulójára, valamint Kodály Zoltán születésének 125. és halálának 40. évfordulójára emlékeznek – sorolta a tárca vezetője.

A miniszter a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb kiállításának nevezte a Vincent van Gogh alkotásait felvonultató tárlatot, a jelenleg is látogatható kiállítások közül pedig kiemelte a Magyar Nemzeti Múzeum Dzsingisz kán tárlatát, valamint a Szépművészeti Múzeumban az ősi perui és inka kincseket felvonultató kiállítást.

Az eredményeket sorolva beszélt még a külföldi magyar évadok folytatásáról. Mint mondta, a 2007-es évben az „Ungarischer Akzent” záróakkordjaként várhatóan ősszel adják át a Berlini Collegium Hungaricum épületét. A szaktárca vezetője beszámolt a magyar kultúra követe cím létrehozásáról is, amelyet több világszerte ismert magyar művésznek adtak át. Hiller István elmondta, hogy a 25 év után először Athénban megrendezett Magyar Kulturális Fesztivál példátlan sikert hozott.

Annak kapcsán, hogy 2010-ben a németországi Essen és a törökországi Isztambul városával együtt Pécs is Európa Kulturális Fővárosa lesz, a szakminiszter megjegyezte: a két társvárossal az együttműködés zavartalan, az ÚMFT-ben 31 milliárd forintot különítenek el a pécsi projektek megvalósítására.

A Fidesz szóvivője az oktatási tárca egy évéről az MTI-nek csütörtökön azt mondta: legsúlyosabb intézkedés – az előzetes ígéretek ellenére – a tandíj bevezetése volt. „A tandíj elfogadhatatlan, megmagyarázhatatlan, és igazságtalan” – mondta Szijjártó Péter.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a polgári kormány 1998-ban első döntéseinek egyikével eltörölte a tandíj-kötelezettséget. Mint mondta, ugyanezt fogják tenni akkor is, ha a Fidesz ismét kormányra kerül. Hozzátette: a kistelepülések iskoláinak bezárása is elfogadhatatlan a Fidesz számára. „Ez rendívül kártékony folyamat” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik