Élet-Stílus

Elutasította a Greenpeace-bírálatot a Rába-szennyező

A Rába-szennyezés fő felelősének tekintett ausztriai, feldbachi Boxmark bőrgyár vitatta és nagyrészt elutasította a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet mérési eredményeit, melyek szerint a stájerországi üzem Rábába engedett, tisztított ipari szennyvizében egyes káros anyagok a megengedett határérték többszörösével vannak jelen.

Három nappal a Greenpeace osztrák és magyar tagozata által rendezett, a mérési eredményeket bemutató szerdai grazi sajtóértekezlet után a Boxmark állásfoglalást tett közzé, mely szerint a nemzetközi környezetvédő szervezet követelései “nagyrészt követhetetlen interpretációkon és téves becsléseken alapulnak”.

A Greenpeace által megbízott, akkreditált osztrák és magyar laboratóriumok mérései szerint a Rábába bocsátott szennyvízben a foszfor mennyisége 10-szerese volt a megengedettnek, a vas és a szerves halogénvegyületeké 40-50 százalékkal haladta meg a határértéket, a lipofil (vízben nem oldódó) anyagoknál 2-3-szoros túllépést mértek, a habzás fő okozójának tekintett naftalin szulfonátok pedig a megengedettnél ötször nagyobb koncentrációban voltak jelen.

A Greenpeace kifogásolta a gyár törvényes státusát is, tekintve, hogy az üzemnek adott 1994-es vízjogi engedély 1999-ben lejárt, és azóta az osztrák hatóságok nem döntöttek a gyár 1999-ben benyújtott újabb engedélykérelméről. A környezetvédő szervezet azonnali intézkedéseket követelt a szennyezés felszámolására, tíz nap határidőt adva a Boxmarknak a közvélemény tájékoztatására a meghozott intézkedésekről.

A Boxmark álláspontja szerint a Greenpeace mérései csupán szúrópróbának tekinthetők, amely a határértékek tekintetében nem mérvadó. Az üzem szerint a lipofil anyagoknál nem történt értékhatár-túllépés, és állásfoglalásában arra is rámutatott, hogy a legtöbb károsanyag (például a króm) esetében a Greenpeace nem emelt kifogást. Sérelmezte továbbá, hogy a Greenpeace egyoldalúan egyetlen üzemre, a feldbachi Boxmarkra összpontosította kritikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik