Élet-Stílus

Wurz: kegyetlen sport a Forma-1

Keserű szájízzel hagyta ott a száguldó cirkuszt tíz év után az osztrák Alexander Wurz. Az utolsó előtti futam után visszavonulását bejelentő pilóta elősorban Flavio Briatorével nem jött ki, de azért szerzett barátokat is.

“Kőkemény politikai csatározások folynak a Forma-1-ben” – nyilatkozta az osztrák ORF-nek Wurz, aki a Kínai Nagydíj után jelentette be a visszavonulását. Az osztrák helyét a Williams-csapatnál az utolsó versenyen a japán Nakajima Kazuki vette át. Wurz hat éven át a tesztpilóták sanyarú sorsában osztozott, tíz éves F1-karrierje második felében már versenyzői helyet kapott.

Nem jött ki Briatoréval

A Renault-istálló elődjénél, a Benettonnál kezdte a pályafutását, és ebből az időszakből őrzi a legkeserűbb emlékeit. “Játéklabdának éreztem magam, olyan volt mintha kések lennének a hátamhoz szegezve” – mesélt a benettonos időkről a pilóta.

A csapat első embere, Flavio Briatore azt szerette volna, ha az újoncot is ő menedzselheti, Wurz azonban kitartott Peter Cramer mellett. “Valósággal sokkolt, hogy miként bánnak az emberrel a Forma-1-ben, és ez egyáltalán nem passzolt hozzám” – mondta a boxutcában kedves és közvetlen emberként ismert Wurz. “A Forma-1-ben nincsen helye az érzelmeknek, kemény és kegyetlen sport, illetve sajátos politikai játszmák helye” – tette hozzá.

Az osztrák azonban nem csak negatív emlékeket visz magával. „Jó pár barátra leltem a pilóták között. Nico Rosberggel, Giancarlo Fisichellával és Pedro de la Rosával remekül kijöttünk” – mondta a 33 éves Wurz.

Önként távozott

A pilóta távozása kapcsán felmerültek olyan pletykák, amelyek szerint nem önként szállt ki. „Azt hiszem gond nélkül meghosszabbíthattam volna a szerződésemet a Williamszel, de én már egy ideje készültem a visszavonulásra. Talán már a Kanadai Nagydíj után rá kellett volna magam szánnom erre a lépésre” – nyilatkozta Wurz, aki azon a versenyen pályafutása harmadik dobogós helyezését érte el. A háromszoros családapa összesen 59 futamon állt rajthoz a Benetton, a McLaren és Williams autóiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik