Élet-Stílus

Megújult a női termál a Gellértben

Lezárult a Gellért fürdő 1,3 milliárd forintos műemléki felújításának első félideje. Befejeződött a női termál korszerűsítése és az uszoda nyitható tetejének cseréje.

A felújítási költség egyharmadát a cég biztosítja, a többit pályázaton nyerték el – közölte Kiss Ferenc, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. főmérnöke. Kfejtette, hogy az idén januárban kezdődött, s várhatóan jövő márciusban végződő korszerűsítés következő fázisában a férfi termál újul meg.


A női termál öltözőjét az eredeti, 1917-es szerkezeti jelleget megőrizve, fából alakították ki. A római kort idéző termálmedencénél az átépítés során korszerű, Nyugat-Európában már bevált szellőztető rendszert építettek ki. Ezzel komfortosabbá vált a fürdőtér. A medenceteret, forráshiány miatt, nem az eredeti Zsolnay-féle pirogránit-csempével, hanem annál valamivel korábbi jellegűvel burkolták. Ugyancsak szellőzőrendszert kapott a hőlégkamra is. A gőzkamrát, a korábbiakhoz hasonlóan, kazánról fűtik. Az uszoda nyitható tetőszerkezete gyakorlatilag egy keskeny nyomtávú vasúti sínen mozog. A különleges sínpárt újra kellett gyártatni.


A főmérnök közölte azt is, hogy a rekonstrukció befejezése után, várhatóan, a Széchenyi fürdőhöz hasonlóan, reggel hattól este tízig lesz nyitva a Gellért fürdő is. Erre ugyanis megvan az igény – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a nyitott hullámmedence a tervek szerint október 15-ig üzemelne, de ha marad a kedvező időjárás, akkor tovább tart nyitva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik