Élet-Stílus

Nálunk is megjelenik az ateisták bibliája

Richard Dawkins brit biológus Isteni téveszme című könyvében nyíltan szembeszáll a vallással és az istenhipotézist tudományos állításként kezeli. A könyv angol kiadása egy éven át előkelő helyen állt a New York Times és az Amazon sikerlistáján, mára több mint egymillió példányban kelt el.

Az Isteni téveszmét a Der Spiegel találóan az „ateizmus Bibliájának” nevezte, amelyben az Önző gént író Richard Dawkins „hitet tesz” az ateizmus mint bátran vállalható, tisztességes és nagy valószínűséggel helytálló álláspont mellett. Ezúttal a vallást vizsgálja darwinista nézőpontból, és felháborodásának ad hangot, amiért az ateizmus ma az Egyesült Államokban körülbelül olyan heves elutasítást vált ki, mint ötven évvel ezelőtt a homoszexualitás.

Érdekes tényként állapítja meg, hogy a nem hívők aránya a tudományos hierarchián felfelé haladva egyre emelkedik, sőt a Nobel-díjasok között a 90 százalékot is meghaladja. Dawkins a tudományos tisztesség elveit mindvégig szem előtt tartó könyve magától értetődő természetességgel, a legkülönbözőbb szakterületeken széleskörű tájékozottsággal és lenyűgöző tudással vet fel evidens alapkérdéseket és javasol rájuk a tudomány színvonalának megfelelő válaszokat.

Richard Dawkins egyetemi tanulmányait az Oxford Egyetemen végezte, legbefolyásosabb tanára Niko Tinbergen Nobel-díjas zoológus volt. Kilenc könyv szerzője, a legismertebbek közül magyarul is megjelent Az önző gén, A vak órásmester, Az ördög káplánja. A tudós a Királyi Társaságnak és a Királyi Irodalmi Társaságnak egyaránt a tagja. Több nemzetközi tiszteletbeli doktori cím és számos kitüntetés tulajdonosa.

“Gyanítom – sőt, biztos vagyok benne –, hogy sok-sok olyan ember
van, aki egyik vagy másik vallásban nevelkedett, de nem érzi jól magát, nem is hisz benne, vagy bántja az a sok gonoszság, amit a nevében elkövetnek. Érez némi késztetést, hogy elhagyja szülei vallását, talán vágyik is rá, de egész egyszerűen nem ismeri fel, hogy erre van lehetősége. Ha az Olvasó is ilyen cipőben jár, ez a könyv pontosan neki szól – írja Dawkins a könyv előszavában.

A könyvbe itt olvashat bele >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik