Élet-Stílus

Peking: törölhetik a kézilabdatornát

Nem kizárt, hogy Pekingben nem játszanak kézilabdameccseket, miután felmerült annak gyanúja, hogy az egyik selejtezőt elcsalták. Amennyiben a Dél-Korea – Kuvait összecsapást nem ismétlik meg, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) beválthatja fenyegetését.

Még szeptemberben csapott össze egymással a két férfiválogatott, és óriási meglepetésre a toronymagas favorit dél-koreaiak 28-20-ra kikaptak. A vesztes csapat tagjai szerint a jordániai bírók egyértelműen az ellenfelüknek fújtak.

Az Ázsiai Kézilabda Szövetség nem sokkal a mérkőzés előtt változtatott az eredeti menetrenden, a nemzetközi szövetség (IHF) ugyanis már korábban delegált két német játékvezetőt a találkozóra. Az egyikük a helyszínen nézte végig a meccset, melynek tanulságait röviden, de velősen foglalta össze. „Ilyet még életemben nem láttam, szégyenteljes dolgok történtek a pályán” – így Frank Lemme.

A bázeli központú IHF nem kommentálta a történteket, a főtitkár viszont jelezte, hogy kivizsgálják az esetet: „Célunk, hogy a selejtezőket fair körülmények között rendezzük meg.” A nemzetközi szövetség ügyvezetője egyelőre nem reagált az ügyben. Elődje, a német Frank Birkefeld közölte, hogy hét héten keresztül dolgozott Hala Helmy mellett, hogy megkönnyítse az egyiptomi beilleszkedését. „Természetesen ez a meccs is szóba került közöttünk ” – mondta a Handballwochénak Birkefeld.

Véleménye szerint legkorábban januárban ismételhetik meg a találkozót. Ha erre nem kerül sor, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a „Neue Zürcher Zeitung“ szerint nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy leveszi az ötkarikás játékok programjáról a kézilabdát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik