Élet-Stílus

Hiller támogatja a jazzt

Három éven keresztül évi 25 millió forinttal támogatja Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Jazzművészek Társaságát. Az erről szóló támogatási szándéknyilatkozatot a miniszter pénteken írta alá és adta át a társaság képviselőinek a Columbus Jazzhajón.

A dokumentum szerint a Magyar Jazzművészek Társasága a kortárs improvizatív zene és az egész magyar zenekultúra méltó képviselőjeként kiemelkedő sikereket ért el hazánkban és külföldön egyaránt. Munkája zavartalanságának biztosítása érdekében három éven keresztül (2008-2010-ig) évi 25 millió forint támogatást kap az NKA miniszteri keretéből.

A pénzt évente egy kiemelt nagyrendezvény megvalósítására, hazai koncertek, fesztiválok támogatására és nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére fordíthatják. A tárca e mellett a Magyar Jazz Szövetség programjait is segíti.

2002 előtt a jazzművészet gyakorlatilag nem szerepelt az állami támogatásban részesülő műfajok között. A Szövetség kezdeményezésére tárgyalássorozat kezdődött. Kezdetben a tárgyalásokat együtt folytatta a Szövetség és annak tagjaiból létrejött Magyar Jazzművészek Társasága (MJT). Ezeknek a tárgyalásoknak az eredményeként születtek meg az elmúlt években azok a keretek és formák, amelyek révén a műfaj egyre inkább részese lehetett az állami támogatásnak. A kapható összeget természetesen a mindenkori költségvetési kondíciók határozták meg, de megkezdődött a műfaj támogatásának felépítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik