Élet-Stílus

Hamilton remekelt, Kovalainen leégett

Az idei Forma-1-es szezonban két rendkívülien tehetségesnek tartott újonc, a finn Heikki Kovalainen és a brit Lewis Hamilton is versenyképes autóban debütált. A bemutatkozásuk felemásra sikeredett.

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso csapattársa, Hamilton remekül helyt állt a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon. A rajtot jól elkapta, és a rajt-cél győzelmet arató Kimi Räikkönent ugyan nem volt esélye elkapni, de a spanyol társát otthagyta. Alonso csak a jobb taktikájának köszönhette, hogy végül az első színes bőrű F1-pilóta előtt tudta befejezni a versenyt.

Hamilton tehát egy harmadik hellyel mutatkozott be a száguldó cirkuszban, amire évek óta nem volt példa. Érthetően boldog volt a 22 éves tehetség a verseny után: „Extázisban vagyok, megvalósult az álmom életem első F1-es futamán. Elkövettem néhány kisebb hibát, de ezekből is tanulni fogok. A második boxkiállásnál Fernando megelőzött, mert tovább maradt a pályán és a gyors körrel elém került. Így is gyönyörű nap a mai.”

Hamilton remekelt, Kovalainen leégett 1

Érthetõ Hamilton öröme (MTI/EPA)


Briatore pilótáját kritizálta

Heikki Kovalainen bemutatkozása ehhez képest elég gyatrára sikeredett, a finn újonc 1 kör hátránnyal a tizedik lett. Flavio Briatore, a Forma-1-es Renault csapatfőnöke sem vette védelmébe fiatal pilótáját.

„Nincs mit szépíteni, az egész világ láthatta mit művelt a gyerek” – nyilatkozta Briatore. „Ha védeném, mindenki idiótának nézne. Hibát hibára halmozott, többször is elhagyta a pályát, pedig pontszerző helyen is végezhetett volna. Jól ismerem a fiút, fogalmam sincs mi történhetett vele. Hihetetlenül gyenge volt ezen a napon.”

Kovalainen a világbajnok Fernando Alonso helyére került a Renault-nál. Egy hónapja még azt mondta róla Briatore: „Heikki engem Michael Schumacherre és a fiatal Alonsóra emlékeztet. Óriási jövő várhat rá. Ő a mi legnagyobb befektetésünk.”

Hamilton remekelt, Kovalainen leégett 2

Kovalainennak van hova javulnia (dpa)


Schumi is gratulált

A győztes Räikkönennek az elsők között gratulált a hétszeres világbajnok Michael Schumacher. Miközben a futamot magabiztosan megnyerő finn a dobogóra igyekezett, hogy átvegye a neki szánt serleget, telefonált.

A vonal túlsó végén pedig éppen az Michael Schumacher volt, akinek a helyére leszerződtették a finnt. A Ferrarinál pályafutását tanácsadó szerepben folytató német gratulált utódjának a sikerhez, bár ebből Räikkönen – ahogy később elárulta – a zaj miatt nem sokat hallott.

Schumacher Jean Todtot hívta fel telefonon, ő adta át a készüléket az első Ferraris győzelmét szerző pilótának. Nem ez volt a francia csapatvezető egyetlen hívás, mert a Luca di Montezemolo is gratulált a sikerhez. “Örömében ugrált, mintha tíz éve ez lett volna az első győzelmünk.” – mesélte az elnökről Todt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik