Élet-Stílus

Szokatlanul csendes volt a játékospiac

Különösebb izgalmak nélkül ért véget péntek éjfélkor a nyári átigazolási időszak. Az igazán nagy ügyletek – egy kivétellel – elmaradtak, de azért akadt így is jó pár érdekesség. Mi ezeket szedtük a teljesség igénye nélkül csokorba.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

Az átigazolási piacon nem véletlenül a legjobb anyagi lehetőségekkel rendelkező angol klubok költötték el a legtöbb pénzt. Érdekes módon ezúttal nem a Roman Abramovics által támogatott Chelsea volt az éllovas. A nagy riválisok közül a Manchester United és a Liverpool, de még a Manchester City is mélyebben a zsebébe nyúlt. Olaszországban meglepően csendesen teltek az elmúlt hetek, a legnagyobb szenzációt talán Recoba eligazolása és Emerson megszerzése okozta, de erről majd később…

A németeknél több mint 70 millió euróval egyértelműen a Bayern München vitte a pálmát. A bajor együttes az eddigi bajnoki meccsek alapján remekül erősített (Ribéry, Altintop, Klose, Toni, Ze Roberto), a többi német klubcsapatnak a véleményünk szerint nem sok keresni valója lesz a bajnoki arany odaítélésénél. A negyedik nagy bajnokságban, a Primera Divisiónban Thierry Henry érkezése okozta a legnagyobb szenzációt. És akkor még nem beszéltünk Daniel Alvesről és a 115 milliót költő Real Madridról.


Szokatlanul csendes volt a játékospiac 1

Hamar közönségkedvenc lehet Barcelonában Henry (AP)


A nyár szenzációja

Thierry Henry nélkül évek óta elképzelni sem lehetett az Arsenal együttesét. A francia játékos zseniális labdaérzékét nem kell talán ecsetelni, és ezért nem is csoda, hogy minden nyáron jó néhány ajánlatot kaptak az Ágyúsok. Évek óta a Barcelona együttese a legkitartóbb kérője a világbajnok támadónak, és idén nyáron sikerült is a katalánoknak megszerezniük. Ehhez persze az is kellett, hogy az Arsenal együttesét otthagyta Henry egyik jó barátja, a klub alelnöke David Dein.

A Barcelona lapjelentések szerint 24 millió eurót (közel hatmilliárd forintot) fizetett az Arsenalnak a csatárért, akit a BL-győztes AC Milan is szívesen látott volna a soraiban. A 29 éves Henry, aki korábban az AS Monacóban és a Juventusban is megfordult, 1999 óta futballozott Londonban, és a nyolc idény során 364 mérkőzésen 226 góllal segítette együttesét, ezzel az Arsenal történetének legeredményesebb játékosa lett, és a klubbal két bajnoki címet, egy FA Kupa- és két nemzeti Szuperkupa-sikert is begyűjtött.

Világsztárt aprópénzért

A nyár talán egyik legnagyobb meglepetését a Real Madrid vezetősége okozta. A királyi gárdánál a jelek szerint nem tartottak igényt a brazil Emersonra, és eladták a rutinos középpályást a Bajnokok Ligája címvédőjének. Talán az AC Milannal sem gondolták, hogy ilyen olcsón megerősíthetik a keretüket. A rendkívülien rutinos játékos remekül lát a pályán, a fakuló gyorsaságát pazar helyezkedéssel kompenzálja, a védekezésben legalább annyira hatékony mint támadásban.


Szokatlanul csendes volt a játékospiac 2

Emerson visszatért Olaszországba (AP)


Egyéves spanyolországi kitérő után futballozhat ismét Olaszországban Emerson, akit potom 5 millió euróért szerzett meg a Milan. A 31 éves védekező középpályás hosszú éveken át a Serie A-ban játszott előbb az AS Roma, majd a Juventus színeiben, majd a tavaly kitört bundabotrány miatt Fabio Capello vezetőedzővel és a később aranylabdásnak választott Fabio Cannavaróval együtt a spanyol fővárosba tette át a székhelyét. A királyi gárda egy éve 20 millió eurót fizetett a két világklasszisért.

Repkednek a milliók

A 77-szeres brazil válogatott futballista azért akart távozni a bajnok Realtól, mert Capello menesztése után Bernd Schusternél nem érezte a bizalmat, s vélhetően rendre csak a cserepadon kapott volna helyet. Az AC Milan hivatalos honlapján kiadott közleményében arról is beszámol, hogy a Romával egy, a Juventusszal két bajnoki címet szerzett Emersont immár hét éve szerette volna leigazolni, de eddig mindig meghiúsult az üzlet.

A Real Madridnál mindenesetre jól jött a brazilért kapott 5 millió euró, hiszen a királyi gárda a nyáron nem kevesebb, mint 115 milliót költött. A bajnokság legdrágább játékosa a holland Arjen Robben volt, aki a Chelseatől 36 millióért került a Madridhoz.

Alves-saga

Jó néhány játékos már az elmúlt szezon végén jelezte, hogy elhagyja az aktuális egyesületét, aztán végül mégis maradt. A nyári sportsajtó tele volt a Daniel Alvesről vagy Rafael van der Vaart ügyével. Az előbbit a Real Madrid és a Chelsea is vitte volna, de a Sevilla vezetősége mindenképpen együtt akarta tartani a 15 hónap alatt 5 trófeát begyűjtő csapatot. Hiába kínáltak a londoniak eurómilliókat a 22 éves brazil szélsőért, aki maga is többször kijelentette, hogy távozna Sevillából. Megállapodás végül nem született, a kétségkívül rendkívülien tehetséges Alves még egy ideig biztosan az UEFA-kupa győzteséé. Kérdéses persze, hogy ilyen komoly érdeklődök mellett mennyi ideig marad Sevillában a brazil.

Kísértetiesen hasonlóan alakult a holland Rafael van der Vaart ügye is. A Hamburger SV fiatal középpályását a Valencia szemelte ki magának, de a klub vezetőség itt is keresztülhúzta a játékos számításait. Több mint 20 millió eurót kínáltak a HSV-nek a spanyolok, de a németek úgy döntöttek, hogy akarata ellenére megtartják van der Vaartot. A játékos hiába kérte a HSV-vezetőit, a fenyegetőzés sem használt. Sokáig a hollandot biztosan nem tudják tartani Hamburgban, annak ellenére, hogy a szerződése 2010-ig köti a klubhoz.

Arjen Robben ügye is hosszú heteken keresztül a sportlapok címlapjain szerepelt. A holland szélsőnek nem volt maradása a Chelseanél, de végül csak hosszas huzavona után egyeztek a meg a londoni klub képviselői a Real Madriddal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik