Élet-Stílus

A csehek utaznak a legtöbbet

Európában leggyakrabban a csehek utaznak, legnagyobb arányban pedig a nyugat-európaiak közelítik meg repülőgéppel úti céljukat, de honfitársaink is a régiós átlagnál gyakrabban váltanak repülőjegyet ilyen utazásokhoz – derül ki a GfK Roper idei jelentéséből.

A világ több mint 30 országában készült felmérés eredményei szerint az elmúlt évben Európában a csehek utaztak a legtöbbet, hiszen átlagosan 2,3 alkalommal vállalkoztak három napnál hosszabb, pihenési célú utazásra. Ennél az arányszámnál lényegesen alacsonyabb úgy a kelet-közép-európai átlag (1,9 alkalommal), mint a nyugat-európai átlag (1,8 alkalommal) is. Magyarországon a megkérdezettek a kelet-közép-európai átlagnak megfelelő gyakorisággal utaztak a kikapcsolódásért.

Ettől kicsit eltérő képet mutat a repülőgéppel utazók aránya alapján felállított rangsor. Az elmúlt évben úti céljuk megközelítésére legnagyobb arányban a nyugat-európai megkérdezettek (44 százalék) választották a repülőgépet. A saját bevallásuk szerint repülőgéppel utazók Kelet-Közép-Európában mért 16 százalékos átlagát Csehország (28 százalék) és Magyarország (19 százalék) egyaránt felülmúlja, míg az oroszországi 16 százalék megegyezik, a Lengyelországban rögzített 12 százalék pedig elmarad a régiós átlagtól.


A budapestiek vezetnek

Az adatok szerint Magyarországon az elmúlt egy évben kettőnél több alkalommal pihenési céllal utazók több mint fele a fővárosban él (59 százalék), illetve teljes munkaidőben foglalkoztatott (51 százalék). Jellemzően nagy arányt képviselnek körükben a gyermekkel rendelkezők (49 százalék). Ezen utazók átlagos életkora 36,9 év, ezzel szemben az azonos céllal repülőgéppel utazók átlagéletkora valamivel magasabb, 37,4 év körül alakul. Ez utóbbi csoport – akik az elmúlt évben kettőnél több alkalommal pihenési céllal utaztak, és úti céljukat legalább egyszer repülőgéppel közelítették meg – körében a nem repülőgéppel utazókkal szemben magasabb (47 százalék) az egyedülállók aránya.

Zenehallgató utazók

A felmérés kitért az utazók életstílus-jellemzőinek vizsgálatára is. Az adatok tükrében megállapítható, hogy azok körében, akik az elmúlt 12 hónapban legalább két alkalommal vállalkoztak utazásra pihenési céllal, nagy arányt képviselnek azok, akik heti rendszerességgel olvasnak könyvet vagy magazint, hallgatnak zenét, és szeretnek „kimozdulni”, azaz parkba, természetbe vagy szabadtéri helyekre járni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik