Élet-Stílus

Elhunyt Marcel Marceau

Nyolcvannégy éves korában szombat este elhunyt Marcel Marceau, a világ legismertebb pantomimművésze - közölte családja a francia tájékoztatási eszközökkel.

„A pantomim Charlie Chaplinjének” is nevezett, világjáró művész halálának körülményei egyelőre nem ismeretesek. Egyik lánya, Camille annyit mondott a sajtónak, hogy rövidesen közlik, mikor lesz a temetés a párizsi Pere-Lachaise temetőben.

Marceau Marcel Mangel néven született 1923. március 22-én Strasbourgban, francia zsidó családban. Apja 1944-ben Auschwitzban halt meg, ő maga holokauszttúlélőként a háború alatt a francia hadseregben, majd az ellenállásban harcolt, zsidó gyermekek védelmével foglalkozott.



Elhunyt Marcel Marceau 1

Marceau elõadás közben (fotó: MTI)


A háború után színi tanulmányokat folytatott, és nagy hatással voltak rá a némafilm nagyjai, mint Chaplin, Buster Keaton, Stan és Pan, a Marx-fivérek. Főként az ő hatásukra kezdett el maga is egy „néma” műfajjal, a pantomímmel foglalkozni, megújítva egy régi művészeti formát. 1947-ben már létrehozta első önálló társulatát, s e műfajnak azután ő vált a legjelentősebb, világszerte ünnepelt „védjegyévé”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik