Élet-Stílus

Forma-1, kémügy: kizárhatják a McLarent

Az f1-live.com szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elmarasztalta a Forma-1-es McLaren-Mercedes istállót és kizárta az idei és a jövő évi világbajnoki sorozatból a kémügy miatt.

A honlapon hangsúlyozzák: kiszivárgott információkat közöltek, a párizsi tárgyalás még tart, a hivatalos bejelentésre várni kell. A hírt a planet-f1.com, illetve a bbc.co.uk is megerősítette, de már a spanyol marca.com, illetve a gazzetta.it is átvette.

Ám egyelőre még a fő kútfő planet-f1.com szerint sem lehet tudni, hogy az eltiltás például a világbajnoki összetettet vezető két pilótára, az éllovas brit Lewis Hamiltonra, illetve a spanyol Fernando Alonsóra is vonatkozik-e? Az FIA vezető testülete, a Nemzetközi Motorsport Tanács (WMSC) mindenesetre az istálló 2007-es és 2008-as kizárása mellett kardoskodik.

A kémügyként emlegetett történet szerint Nigel Stepney, a Ferrari fejlesztésekért felelős korábbi mérnöke 780 oldalas dokumentumot adott át Mike Coughlannek, a McLaren-Mercedes azóta már menesztett vezető mérnökének. Az anyag a Ferrari titkos fejlesztési terveit tartalmazta.

Időközben a McLaren belső levelezését is publikálták: legalábbis a részleteket. A The Daily Mail szerint az egyikben a vezetőmérnök Paddy Lowe hívja fel a tesztpilóta Pedro De la Rosa
figyelmét „próbáljuk ki ezeket az új beállításokat, amelyek a Ferraritól származnak. Még Nigel Stepney küldte őket Coughlannek”. A másikban – amelyik alapján egy De la Rosa-Alonso levélváltást feltételeznek – előbbi azt emeli ki, hogy „immár világos, a Ferrari hogyan használja ki a Bridgestone abroncsokat, s hogyan épül fel a fékrendszere. Coughlan el is magyarázta nekem.”
Az angol lap szerint mintegy tíz e-mailt tartalmaz az a dosszié, amelyet az FIA múlt héten adott át a WMSC-nek.

A botrány úgy pattant ki, hogy Coughlan felesége egy másolószalonban sokszorosíttatta a dokumentumokat, az üzlet munkatársa pedig értesítette a Ferrari illetékeseit. Az olaszok szerint a rivális felhasználta a megismert adatokat és ezáltal jogtalan előnyhöz jutott velük szemben.

A McLaren-Mercedes jelenleg vezeti a konstruktőrök pontversenyét, két pilótája pedig az első, illetve a második helyen áll a pilóták között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik