Élet-Stílus

Halál a pályán: megelőzhetőek a tragédiák?

Vasárnap szívinfarktusban meghalt egy 21 éves ecuadori labdarúgó. Az újabb tragédia is rávilágít a megelőzés szükségességére, a vezető kardiológusok rendszeres és kötelező ellenőrzést javasolnak.

Kapcsolódó link


sport.lap.hu

Vasárnap újabb tragédia történt: az ecuadori Jairo Nazareno csapata győztes mérkőzése után arra panaszkodott, hogy fáj a mellkasa, zsibbad a karja.

A 21 éves focistát azonnal kórházba szállították, de néhány órával később elhunyt, halálát valószínűleg szívinfarktus okozta. Kedden Antonio Puerta, a Sevilla klasszisának tragédiája sokkolta a sportbarátokat, majd egy nappal később a zambiai Chaswe Nsofwa halt meg, Angliában pedig egy 16 éves futballista szíve mondta fel a szolgálatot edzés közben.

Jóllehet, hivatalos statisztikai adat nincsen arra vonatkozóan, hogy világon hány labdarúgó hirtelen halálát okozták rejtett szívproblémák, ugyanakkor becslések szerint évente mintegy ezer (!) sportoló távozik az élők sorából szívbetegségek következtében. Döbbenetes szám, amely az orvosokat, kutatókat azonnali cselekvésre kötelezi. A világ vezető kardiológusai egybehangzóan állítják, hogy kötelezővé kellene tenni a sportolók rendszeres szűrését, bár ennek formáját tekintve akadnak véleménykülönbségek, egyesek azzal érvelnek, hogy pusztán az EKG-vizsgálat nem feltétlenül mutatja meg a rejtett szívrendellenességeket.


Halál a pályán: megelőzhetőek a tragédiák? 1

Antonio Puertát már nem sikerült megmenteni (AP)



Az egyik lehetséges megoldást az olaszok vázolják fel a világnak. Statisztikai adatok fényesen igazolják, hogy Itáliában jelentősen sikerült csökkenteni a szívproblémákból fakadó azonnal halálozások számát a kötelezően előírt rendszeres, a részletekre is odafigyelő szűréssel. Az EKG-kontrollon túl, a páciens mindennapi életét is nyomon követik, továbbá: a családban előfordult betegségeket is vizsgálják, ez utóbbit az örökletes problémák kiszűrése teszi szükségessé. Egy ilyen komplex vizsgálat ára 50 és 60 euró körül mozog, de az eredmények igazolják, megéri áldozni a prevencióra. A kötelező kontrolloknak köszönhetően az olaszországi Vento régióban 1981 óta nem kevesebb mint 89 százalékkal csökkent a szívbetegségekből eredő halálozások száma a fiatal sportolók között, hozzávetőleg 250 ezerből már “csak” egy hal meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik