Élet-Stílus

Itthon is beiratkozhatunk a New York-i Filmakadémiára

Júliustól Budapesten is megnyitja kapuit a nemzetközi filmszakma legrangosabb iskolája, a New York Film Academy. A tandíj nem kevés, de a szerencsések akár Kevin Kline-tól vagy Joel Scumachertől sajátíthatják el a filmezés kulisszatitkait.

Hétfön Jerry Sherlock, a nemzetközi hírű filmiskola alapító igazgatója és Czinkóczky aláírta azt a több évre szóló együttműködési szerződést, amely szerint az intézmény már 2007-ben Budapesten is indít kihelyezett kurzust színész, rendező/operatőr és forgatókönyvíró szakokon.

New York, Los Angeles, London, Párizs, Miami, Barcelona, Bilbao, Milánó, Firenze, Tokió, valamint a Harvard University, Princeton University, Cambridge University és az MGM Studios / Universal Studios után tehát Budapest lesz a tizenhatodik helyszín, ahol az amerikai filmiskola új tehetségek után kutat – mondta el a FigyelőNetnek Czinkóczky Csaba, a Silverback Films magyar származású ügyvezetője. Az idén augusztusban kezdődő intenzív – négyhetes worksghop formában lezajló – filmképzés elsődleges célja, hogy a nemzetközi felhozatal felfedezettjeivel feltöltse a fáradó amerikai filmipart.

Négy hét, 650 ezer forint

A magyar partner, a Silverback Films budapesti irodája eddig hatvanmillió forintot költött a tanfolyam beindítására, amelyet a tandíjakból, EU és állami támogatásból valamint egy szponzorcsomag bevételeiből remél majd fedezni. A filmprodukciós iroda támogatásával az akadémia több ösztöndíjat is meghirdet. „Az egyhónapos képzés tandíja 3500 dollár (közel 650 ezer forint) lesz, de igyekszünk szponzoroktól pénzt szerezni arra, hogy 2-10 tehetséges fiatal ingyen járhasson a kurzusokra”- mondta kérdésünkre Czinkóczy. Hozzátette, hogy már most 8500 érdeklődő van arra a háromszor húsz helyre, amit idén be tud fogadni a rangos képzés. Az éves kurzus díja 17 ezer dollár (nagyjából másfél millió forint) lesz.


Itthon is beiratkozhatunk a New York-i Filmakadémiára 1

A jelentkezők között van a film területén viszonylag kezdőnek számító leendő hallgató, de van három játékfilmet maga mögött tudó rendező is, akinek kilétét azonban Czinkóczy egyelőre nem fedte fel. A New York Film Academy hallgatói között egy sor filmes híresség csemetéje található: már másodéves Steven Spielberg fia és Susanne Sarandon lánya, Tim Robbins, Pierce Brosnan, Peter Bogdanovich, Melanie Griffith és Donatella Versace gyermekei, valamint Luc Besson húga pedig idén végez az anyaintézményben.

Ez egy kiképzőtábor

A New York Film Academy mindenek előtt olyan “up-to-date” tudást biztosít direkt a filmszakma legjobbjaitól, amelyet ilyen intenzíven egyik helyi színművészeti képzés sem tud nyújtani. Nemzetközileg is elismert diplomát és vizsgafilmet ad, valamint ami a filmszakmában a legfontosabb: kapcsolatokhoz segít. A nemzetközileg akkreditált budapesti nyári intenzív workshop négy hetes lesz, és a szakoktól függően az amerikai felsőoktatás rendszerében három vagy négy kreditpontot ad.

Mivel az intenzív elméleti oktatás mellett fontos szerepet kap a “hands-on” oktatási módszer, a megszerzett elméleti ismeretek azonnali gyakorlatba helyezése, a tanulók már első naptól kezdve kamerával és vágógépen dolgoznak. Ahogyan az egyik alapító, Michael J Young hirdeti: “ez egy katonai kiképzőtábor, ahol egyetlen perc üresjárat sincs. Film reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára. Elmélet, forgatás, vágás, kiértékelés éjjel-nappal.”

Filmes produkciókat is hozhat

Czinkoczky elmondta, hogy Magyarországon még soha nem volt ennyi filmes tehetség, mint most – és ugyanakkor soha nem volt az ország ennyire leszakadva a nemzetközi filmelittől. „Akárcsak a magyar foci újraélesztéséhez, a filmszakmában is vissza kell mennünk az alapokhoz – ami a mi esetünkben a filmes képzés teljes reformját és a nemzetközi kapcsolatrendszer újraépítését jelenti. Ennek az átalakult magyar filmtörvény és az épülő nemzetközi szintű filmes infrastruktúra hátszelében kidolgozott kétségtelenül merész – és sokak szemében bizonyára pimasznak is tűnő – víziónak lesz fontos alappillére a New York Film Academy budapesti kihelyezett tagozata”- tette hozzá.

Czinkóczy elmondta, hogy amint felkerült a New York-i Filmakadémia honlapjára a magyar kihelyezett tagozat, már legalább három amerikai produkció érdeklődik a hazai lehetőségek iránt. Ez azt mutatja, hogy a képzés nemcsak a szakemberek termelésében segíthet, hanem a nemzetközi produkciók Magyarországra hozatalában is – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik