Élet-Stílus

Eizenstein rajzaiból nyílik kiállítás Budapesten

Szergej Mihajlovics Eizenstein szovjet-orosz filmrendező gyermekkori rajzaiból és a II. világháború idején készült grafikáiból nyújt válogatást az a kiállítás, amely április 11-én nyílik a Budapest Galéria Kiállítóházában.

A “Szergej Eisenstein a kinemato-grafikus” című kiállításon a filmrendező 1942 és 1944 között, a Rettegett Iván című film forgatása közben készített grafikái mellett Magyarországon még ki nem állított gyermekrajzai is szerepelnek – mondta el Geréb Anna, a tárlat kurátora.

Mint elmondta, a gyermekkori alkotások között Eizenstein tanárokat ábrázoló gúnyrajzai, valamint kötelező olvasmányokhoz készített illusztrációi is megtalálhatóak. Hozzátette, hogy a II. világháború idején készült grafikák közül többet afféle rajzos rendezői instrukciónak szánt a művész.

Eizenstein annak idején a Rettegett Iván című film jelmeztervezőjének adta a rajzokat tartalmazó dossziét – idézte fel az alkotások történetét a művészettörténész, megjegyezve, hogy a jelmeztervező évtizedekig rejtegette a rajzokat, amelyek csak jóval a rendező halála után, a rendszerváltást követően kerülhettek a nyilvánosság elé.

Geréb Anna ismertetése szerint Budapesten legutóbb 15 évvel ezelőtt rendeztek kiállítást Eizenstein grafikáiból a Műcsarnokban. A május 13-ig megtekinthető tárlat megnyitóján bemutatják a Kossuth Kiadó Eizenstein-albumát is, amelyben a kiállított rajzok is szerepelnek.

Szergej Mihajlovics Eizenstein (Eisenstein) 1898-ban született Rigában. Első filmje, A sztrájk nagy sikert aratott, majd rá egy évre, 1925-ben a Patyomkin páncélos című filmjével már nemzetközi hírnévre tett szert.

Az 1905-ös forradalomról szóló filmjét világszerte vetítették. Ismert műve a “Jégmezők lovagja”. “Rettegett Iván” című filmjét a II. világháború idején forgatta. Életművének filmtörténeti jelentősége szinte felmérhetetlen. Az 1948-ban elhunyt rendező elméleti munkáit többször is kiadták, művészetéről könyvtárnyi elemzés látott napvilágot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik