Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi

Hétvégére többek között Roger Waters-, Omega-, Depresszió-koncertet, ska-bulit, valamin DJ Yoda-partyt, Kistehén-estet és Exit házibulit ajánlunk. Az otthonülők megnézhetik a Taxi első részét, és a Jézus Krisztus Szupersztárt.

Budapestre jön egy élő angol rocklegenda, a Pink Floyd egykori alapembere, Roger Waters és a világ egyik legkeresettebb DJ-je. Kozármislénybe megy egy élő magyar rocklegenda, az Omega. Cseh skabarátait látja vendégül a PASO és kistehénkedik a Kistehén Tánczenekar. A hétvégén már gőzerővel nyomul a Titanic Filmfesztivál és most van a Könyvfesztivál is.
Húsvétre emlékeztet a TV2, az Echo Tv pedig leadja az egyik legbájosabb francia filmet az Amelie-t.

Csak dönteni kell: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, április13.

… Ska-őrületre az A38 Hajóra


Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 1

A magyarországi ska úttörői, vagyis a Pannonia Allstars Ska Orchestra ezúttal cseh elvtársaikkal, a Fast Food Orchestrával lépnek fel a hajógyomorban. A PASO 2003 kora tavaszán alakult azzal a kimondott szándékkal, hogy a Jamaikáról származó ska stílus itthon még nem nagyon ismert, tradicionálisabb vonalát megismertesse a hazai közönséggel. Az orchestra az ország különböző tájairól származó ismert underground zenekarokból toborozta tagjait, s megalakulása után szinte azonnal folyamatos koncertezésbe, koncertszervezésbe kezdett. Ma már a budapesti klubélet egyik legsikeresebb és legelismertebb zenekaraként sorra adják teltházas bulijaikat, miközben egymás után hívják meg Magyarországra a nemzetközi ska-élet legjobb előadóit. Most épp a cseh Fast Food Orchestrát. Az FFO erőteljes, dinamikus, klasszikus alapokon lüktető rocksteady skát játszik. Vidám two-stepek váltakoznak punkos és latin motívumokkal. Mindennek az eredménye a környék országainak leginkább életteli, vérbő és nagyon vidám muzsikája.

… DJ Yoda partyra a Merlinbe


Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 2

A Csillagok háborúja manónak álcázott Jedi-lovagjáról elnevezett angol DJ a világ egyik legkelendőbb lemeznyüstölője. Legendás mixtépjei és alkalmi jellegű produceri munkái mellett évekig csendben dolgozott saját albumán, hogy aztán annak elkészültekor még nagyobb csendben várjon vagy két évet a felhasznált minták jogainak tisztázására. Közben összerakott egy DVD-s DJ turnét, ahol kedvenc mozirészleteit keverte össze élőben, és kétszer megfordult nálunk is. Persze még sok minden más is történt vele. Albuma immár megjelent, címe The Amazing Adventures Of DJ Yoda. Yoda ezúttal AV szettjével érkezik. Ez annyit tesz, hogy komplett audióvizuális élményt nyújt, azaz például DVD-kkel szkreccsel, amit mi hallhatunk is. A műsorban főleg infantilis és/vagy elmebeteg filmek, illetve azok összekevert jelenetei szerepenek. Cookie Monster és Mihail Gorbacsov gonzója Las Vegas felé, a segítőkész Romero rendező kalauzolásával, vagy bármi.

szombat, április14.

… Roger Waters koncertre a Sportarénába


Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 3

A Pink Floyd a rocktörténelem egyik legjelentősebb zenekara, akárhogy is nézzzük. Még az „antizenék” is hozzájuk képest határozták meg magukat. (A Sex Pistols például úgy alakult 30 éve, hogy két Pink Floydot utáló srác találkozott, és zenébe öntötték, hogy mit utálnak még. Mellékszál bezárva.) Roger Waters a Pink Floyd alapítója, vezéregyénisége volt egészen a zenekar megszűntéig. Olyan albumokhoz írták oda a nevét szerzőként, mint a The Wall az Obscured by clouds vagy a The Dark Side of the Moon. Most eljön a hatvan évével és bemutatja Budapestnek ez utóbbit. Kihagyhatatlan nemcsak a rajongóknak, de a zenetörténészeknek is.

… Depresszió-zúzásra a Pecsába


Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 4

Kezdetben volt a Tankcsapda. Ezzel megteremtődött a hazai punk’n’roll. Majd megjelent a kőbányai Depresszió, hogy folytassa a debreceni vonalat. Mára e műfaj kedvelőinek minimum a második számú zenekarává zúzta fel magát a zenekar, amit a lemezeladási listák is jól mutatnak, na és az, hogy ma már csak a Pecsában fér el népes rajongótábora. Az Újratöltés című turnéjuk keretében a tavaly megjelent Az ébredés útján című lemezüket vezetik elő a Pecsában.

… Exit házibulira az Almásssy térre


Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 5

Az Exit immár hagyományos házibulijának fő attrakciója a Kowalsky meg a Vega, az egyre nagyobb rajongótábort vonzó, na meg három nagylemezzel is büszkélkedő popzenekar lesz. Előttük az abból a “divatosan szólva pesti undergroundból” kiemelkedett Hiperkarma ad rendhagyó, táncos-mulatós, zenére odafigyelős koncertet. De ott lesz az estén, az immár nagylemezt is a háta mögött tudó Jazzékiel is, akik leginkább a dzsesszhez társítanak hiphopot, szambát vagy bármit, ami éppen eszükbe jut, de ezt képesek úgy előadni, hogy ne egy hatalmas káosz uralkodjon a koncertteremben, hanem akárki számára könnyen befogadható muzsika, mely néha ugrálásra, néha pedig melankolikus, összeborulós szerelemre készteti az embert. Az iccakát a Csá, Misi! nyitja, akiket szokás a Nyers zenekar utódjaként is aposztrofálni. Na persze lemezlovas is dukál a hepeninghez, azaz a köztes pihenőkben és a koncert után is DJ Clairvo pakolgatja a lemezeket.

vasárnap, április15.

… Kistehén színházra a Merilnbe


Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 6

A Kistehén Tánczenekar “Szerelmes vagyok minden nőbe” – című tavalyi lemezének bemutatóját egy különleges színházi estére fűzte fel. Az előadás egy 90 perces szünet nélküli, színházi elemekkel kiegészített koncert. Egy olyan előadást képzelhetünk el, ahol a zene a főszereplő, a dalok egymást követik, s ezt a zenekar tagjai a közönség bevonásával a dalok között, illetve alatt kisebb szituációkkal, illetve a közönségnek a szituációkba bevonásával eseménydússá, jól felépített dramaturgiával, egy hagyományos koncertnél többet nyújtó élménnyé teszik. Az előadás fontos kiegészítői az egyszerű díszletelemek, illeteve jelmezek, melyeket Igor Lazin, a sárga kistehénfigura tervezője, illetve Berzsenyi Krisztina jelmeztervező készít. Nem marad el persze a Cybergyerek sem.

… Omega koncertre Kozármislénybe


Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 7

Az Omega együttes 45 éve járja a Csillagok útját. 1962 szeptemberében volt az első koncertjük a Műegyetemen. Ebből az alkalomból ad az együttes jubileumi koncertet a kozármislenyi sportcsarnokban. Hogy miért épp a Mecsek alján ünneplik a jeles napot, nem sikerült kiderítenünk. A 60 éves átlagéletkorú zenekar mindenesetre még mindig aktívan turnézik Felvidéktől, Erdélyen át a Vajdaságig, továbbá Csehországig, Németországig. És milyen jól hangzik e sorban, hogy Kozármislény…


… moziba

56 csepp vér



Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 8

A legismertebb – és a legtöbbször feldolgozott – Shakespeare-dráma találkozása 1956-tal. Musical után mozgóképen is látható Kaszás Attila utolsó filmje.

bővebben>>


… kiállításra

Czóbeltől a bakelit-art kiállításig



Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 9

Aki szent fogadalmat tett, hogy a tespedésben töltött gyomorterhelő és kilószaporító húsvéti kalóriákat mindenféle furmánnyal leadja, a galériák lépcsőin és terein is megteheti mindezt. Garantált kettő az egyben hatás; felüdül a test és töltődik a lélek. Czóbel-, VPM-, Prinner-, Jovián-kiállítást ajánlunk többek között.

bővebben >>



maradjak…

… tévézni


péntek, április13.
TV2, 21.00

Taxi


Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 10

A mozik épp most vetítik a sorozat 4. részét, érdemes feleleveníteni a kezdeteket! A Luc Besson által megálmodott vicces, pörgős, száguldós, francia-sármos sorozat legjobbja, mint általában, az első epizód. Itt még tényleg vicces, pörgős stb…a dolog.
Daniel, itt lép előre a pizzás-robogóról a Taxira. A balszerencse Emilien, a zsaru képében azonban rátalál, aki megzsarolja. Daniel, ha meg akarja tartani kocsiját, kénytelen elfogadni a zsaru ajánlatát: segítsen neki elkapni azokat a német bankrablókat, akik sorra ürítik ki a város széfjeit, majd szuperjárgányaikon mindig elszelelnek. Összeáll hát a díszes társaság. Beszáll a buliba Camille, Emilien anyja, Lilly, Daniel barátnője, meg egy csomó pizzás fiú, akik gyalog, robogókon, de főleg kocsikkal száguldozva mind a pofátlan germánok után vetik magukat. Helyt tudnak-e állni ott, ahol a rendőrség befuccsolt? Emilien elnyerheti-e Petra, a főfelügyelő lányának szerelmét, akibe fülig bele van zúgva? Visszakapja-e Daniel a jogsiját, hogy beteljesüljön álma, azaz végre egy “igazi” kocsit vezethessen?


szombat, április14.
Echo TV, 21:00

Amelie csodálatos élete


Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 11

Amélie, a naív fiatal lány Párizsban él, a Montmartre-on. Élete egyhangúan telik, egy környékbeli bisztróban felszolgálóként dolgozik, a szomszédokkal pedig olyan bensőséges kapcsolatot tart fenn, mintha egy kisvárosban élne. Ám egy nap váratlan fordulat történik: A lakásának egy titkos zugában kis dobozra talál, amely az előző lakó gyerekkori emléktárgyait tartalmazza. Elhatározza, hogy visszajuttatja a kis dobozt jogos tulajdonosának. Ettől kezdve élete gyökeresen megváltozik, rájön, hogy valami módon képes környezetét boldogabbá tenni. Szívesen boronál össze magányos embereket, amiből gyakran komoly bonyodalmak származnak. De jótéteményei közepette megismer egy különös fiatalembert (Mathieu Kassovitz) és most már a környezetén a sor, hogy segítsenek rajta …

vasárnap, április15.
TV2, 23:45

Jézus Krisztus Szupersztár


Menjek vagy maradjak – Yoda vagy Taxi 12

A rockoperából készült filmet minden húsvétkor és karácsonykor bemutatják a tévék. Most egy hetet csúszott, de itt van. A kérdés, hogy miért ilyen későre rakták, már mindegy is. A sivár, félsivatagi táj közepén ősi romok mesélnek a régmúlt nagy eseményeiről. Ütött-kopott autóbusz áll meg előttük, a társulat tagjaival, akik a jelmezek kicsomagolása után nyomban nekiállnak, hogy ellőadják minden idők legnagyobb történetét. Júdás egy szirt fokán ülve végigtekint a pusztaságon, s azon elmélkedik, minő veszedelmeket zúdított Jézus a szegény zsidó népre. Ám a Messiás eljövetele nem csupán előtte talány. Kezdetben a többi tanítvány is értetlenül áll a Megváltó cselekedeteti, s önkéntes áldozatvállalása előtt – egészen a szükségszerű végső áldozathozatalig: a keresztig. S eközben szól a zene: figyeljük meg, mondjuk a basszusgitár-futamokat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik