Élet-Stílus

Aláírásgyűjtés a Várbazár ügyében

Nyolc első kerületi civil szervezet aláírásgyűjtést szervezett a Várbazár újjáépítésével kapcsolatban. A Budai Várgondnokság Kht. még októberben halasztotta el a műemlék felújítását elnyert pályázóval kötendő hasznosítási szerződés újratárgyalását.

A Várbazár újjáépítésével kapcsolatban, a széles körű társadalmi konszenzus kialakításáig, tiltakozó aláírások gyűjtését kezdeményezte nyolc I. kerületi civil szervezet. Az összegyűlt, több mint 2200 aláírást Ács Tamás helyettes államtitkárnak a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában adta át Szemesfalvyné Bodócsi Eszter, a Budavári Lakosok Szövetsége elnöke és Szemesfalvy Richárd, a szövetség titkára.

A kulturális minisztérium a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal közös döntése alapján a Budai Várgondnokság Kht. még októberben halasztotta el a Várkert bazár felújítását elnyert pályázóval kötendő hasznosítási szerződés újratárgyalását.

Korábban 1999-ben kormányhatározatban született döntés arról, hogy a Várbazár meglévő épületeinek műemléki helyreállításával, a műemléki előírások betartásával megvalósuló térszint alatti bővítésekkel többfunkciós rendezvényközpontot kell létrehozni.

Az 1878–1884 között épült Várkert Bazár a budai Duna-part meghatározó épületegyüttese. A második világháború alatt súlyos károkat szenvedett, melyeket az 1960-as években részben helyreállították. Itt működött a ’70-es években a Budai Ifjúsági Park. Az utolsó koncertet 1981-ben tartották, az épület azóta a nyilvánosságtól elzártan folyamatosan pusztul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik