Élet-Stílus

Két emelettel magasabb lehet a SZOT-szálló

Az építészeti tervpályázatok alapján tervezik folytatni a volt SZOT-szálló luxusapartmanházzá alakítását a Rózsadombon - értesült a Népszava.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány pert indított a szerintük közérdeksértő megnagyobbítás ellen. A bíróság egyszer már elrendelte az átépítés leállítását, melyet a cég és a Közigazgatási Hivatal is megfellebbezett, az Ítélőtábla ezt azonban elutasította.

Megkezdődött a Rózsadomb oldalában messziről látszó egykori SZOT-szálló betonvázának magasítása, vagyis az évek óta üresen álló, ám elhelyezkedése miatt igen értékes ingatlan luxusapartmanházzá alakítása. A beruházó Pro-Hill Kft. – melyben Gyarmati Zoltán és az Agrobank volt vezérigazgatója, Kunos Péter társtulajdonosok – a városlakók és a civil szervezetek tiltakozását, valamint a Fővárosi Tervtanács ellenzését is figyelmen kívül hagyva, a II. kerület által kiadott építési engedély birtokában két újabb szintet kívánt felhúzni az amúgy is magas épületre.

Időközben folyik a Budapest Világörökségéért Alapítvány által indított per az épület közérdeksértő megnagyobbítása miatt. A terv megvalósítása Budapest számára visszafordíthatatlan kárt okoz – véli Korompay Katalin, az alapítvány főépítésze, amely egybecseng az építészszakma prominens képviselőinek véleményével is. A Fővárosi Bíróság első fokon korábban helyt adott kérésüknek, és a közérdek sérelmének veszélye miatt a per jogerős lezárásáig elrendelte az átépítés leállítását. Ezt a Fővárosi Közigazgatási Hivatal megfellebbezte, s így tett a beruházó cég is.

A napokban azonban az Ítélőtábla a civilszervezetnek adott igazat, amikor elutasította a befektető fellebbezését – értesült a Népszava az alapítvány képviselőjétől. Ettől azonban a munka folytatódhat, ráadásul ezen döntés ellen is lehet jogorvoslattal élni. Szerettük volna megkérdezni a beruházó céget is, ám képviselőjük lapzártánkig elérhetetlen volt.

Az alapítvány szerint a környezetéhez képest túlzott léptékű, a városképet elrontó épület megnagyobbítása a világörökségi panoráma érvényesülését is sértené. Emiatt az alapítvány az UNESCO párizsi irodájához fordult, s az ügy vizsgálatát kérte. A párizsi világörökségi központ egyelőre nem alakította ki álláspontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik