Élet-Stílus

8 milliárd dollárt szán az USA madárinfluenzára

Az amerikai szenátus csaknem 8 milliárd dollárt szavazott meg a madárinfluenza elleni harcra csütörtökön. A WHO védőruha viselését ajánlja a madarakkal dolgozóknak.

Az összegből a legnagyobb tételt – 3,3 milliárd dollárt – arra szánják, hogy mintegy 120 millió adagos készletet hozzanak létre a betegség elleni oltóanyagból. Hárommilliárd dollárt vírusellenes gyógyszerekre költenek.

WHO: védőruha és gyógyszer


Védőruhát, gumikesztyűt, sebészmaszkot, munkaszemüveget és gumicsizmát javasolnak a farmokon madarakkal dolgozóknak és az állatorvosi vizsgálatot végzőknek, és szedhetnek vírusellenes gyógyszereket is – közölte csütörtökön a WHO az internetes honlapján. Ugyancsak javallt, hogy emberi fertőzés gyanúja esetén az illetőt azonnal különítsék el, vizsgálják meg, és legalább 14 napon át figyeljék, kitör-e rajta a betegség.

A WHO felkérte az országokat, hogy adjanak le a laboratóriumaiba mintákat és a fertőzött emberek szervezetéből kitenyésztett vírusokat annak érdekében, hogy gyorsan elemezhessék azokat, és kialakíthassák a betegségmegelőzés stratégiáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik